« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
DO 4. SVIBNJA

Na Hrvatskim studijima zbog prosvjeda nema nastave

Studenti su 'prisilili' vodstvo fakulteta da samo blokira nastavu.

(Drago Sopta, CROPIX)
Više o

studentski prosvjed

,

Hrvatski studiji

,

fakultet blokada

,

Zvonimir Čuljak

,

besplatno obrazovanje

Zbog prosvjeda dijela studenata Hrvatskih studija ispred zgrade fakulteta, na tom studiju najmanje do ponedjeljka, 4. svibnja neće biti nastave, a ponovno će se uspostaviti kada ulaz na fakultet više neće biti nasilno ometan, rekao je voditelj Hrvatskih studija Zvonimir Čuljak na današnjoj konferenciji za novinare.

Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija na izvanrednoj sjednici osudilo je jučerašnji pokušaj nasilnog ulaska prosvjednika na fakultet, pri kojemu je jedna nastavnica fizički napadnuta, u naguravanju kod ulaza bila je povučena za kosu, rekao je Čuljak.

Zgrada je zatvorena radi mogućih incidenata ili oštećenja materijalnih dobara, a odluke prosvjednika s "kvazi plenuma" smatramo nelegitimnima jer su na njima bili i studenti Filozofskoga fakulteta, ustvrdio je. Na Hrvatskim studijima izbjegli smo scenarij Filozofskoga fakulteta i stanje je pod kontrolom, dodao je.

S voditeljem Hrvatskih studija Zvonimiru Čuljkom složili su se i predstavnici Studentskog zbora, koji su izvijestili da su u internet peticiji protiv blokade nastave sakupili oko 300 potpisa. Oni tvrde da se slažu s inicijativom za besplatno školstvo, ali ne kada se time "ugrožava pravo studenata na pohađanje nastave".

Tijekom konferencije ispred zgrade fakulteta stotinjak prosvjednika izvikivalo je zahtjeve o besplatnom školstvu, i svađalo se sa skupinama studenata koji su protiv blokade, ističući da ne priznaju njihovu peticiju jer su je potpisivali i profesori.

Čuljak je pozvao prosvjednike na nastavu i na razgovor, no oni su ga izviždali, zamjerajući mu što "ne smiju ući na vlastiti fakultet".

Inače, na dosadašnjim plenumima održanim na Hrvatskim studijima nekolicina profesora tog fakulteta na razne je, često vrlo neakademske načine poput vrijeđanja i prijetnji, pokušavala i uspijevala opstruirati studentske sastanke. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 17:42:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh