« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Milinović oformio Stožer za praćenje svinjske gripe

Stožer za praćenje pojavnosti svinjske gripe je u 24-satnom kontaktu s WHO-om.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović, CROPIX)
Više o

Svjetska zdravstvena organizacija

,

Darko Milinović

,

WHO

,

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi

,

svinjska gripa

,

svinjska gripa u Hrvatskoj

Stožer Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na čelu s ministrom Darkom Milinovićem redovito prati pojavnost "svinjske" gripe u svijetu, ističe se u priopćenju Ministarstva pristiglom nakon što je ministar danas u Gospiću objavio da se kod 22-godišnjakinje u Osijeku sumnja na taj virus.

Radi se o osobi koja je do 25. travnja boravila u SAD-u, navodi Ministarstvo. "Laboratorijski nalazi ukazuju na virozu, no iz mjera predostrožnosti osoba je hospitalizirana, te se tretira antivirusnim lijekom", dodaje se.

Ministarsvo ističe da je Stožer za praćenje pojavnosti "svinjske" gripe u 24-satnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, te će o daljnjim aktivnostima redovito izvještavati hrvatsku javnost.

Prema službenim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) virus "svinjske" gripe laboratorijski je potvrđen u Meksiku na 26 slučajeva, uključujući 7 smrtnih ishoda. Vlada SAD-a prijavila je 64 laboratorijski potvrđena slučaja, u Kanadi je prijavljeno šest, u Novom Zelandu tri, u Velikoj Britaniji dva, te u Izraelu i Španjolskoj dva prijavljena slučaja. Smrtni slučajevi, osim u Meksiku, nisu zabilježeni, navodi Ministarstvo pozivajući se na službene podatke WHO-a.

Američki centar za prevenciju bolesti (CDC) danas je pak objavio da je dvadesettromjesečno dijete umrlo od svinjske gripe u Teksasu, na jugu Sjedinjenih Američkih Država, što je prva potvrđena smrt od te bolesti u toj zemlji. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 18:30:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh