« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZADNJE PROCJENE

Na Haitiju je poginulo 111.499 osoba

Prema zadnjim službenim podacima ozlijeđeno je 250.000 ljudi od kojih mnogi još čekaju liječničku pomoć

(Getty Images)
Više o

Haiti potres

Prema zadnjim podacima haićanske vlade, od posljedica katastrofalnog potresa koji je pogodio Haiti 12. siječnja poginulo je 111.499 osoba, a distribucija hrane i vode postupno se regulira.

Strahuje se da će broj poginulih biti još veći. Prema zadnjim službenim podacima objavljenim u subotu ujutro, ozlijeđeno je 250.000 ljudi, od kojih mnogi još čekaju liječničku pomoć. Unatoč velikim naporima samih Haićana i spasilaca, koji su ondje došli iz mnogih dijelova svijeta, jedanastoga dana od potresa izgledi da će se pod ruševinama pronaći još preživjelih vrlo su mali.

U petak su ispod ruševina izraelski spasioci izvukli 22-godišnjeg mladića. U "stabilnom je stanju" prebačen u poljsku bolnicu izraelskih vojnih snaga na Haitiju.

Nešto kasnije ispod ruševina susjedi i prijatelji izvukli su 84-godišnju Marie Caridu Roman, koja je također hospitalizirana u američkome brodu-bolnici, ali je, kako prenose mediji, u prilično lošem stanju.

Ranjene njihovih sugrađani dovoze pred poljske bolnice i američki brod-bolnicu, koji je uplovio u luku, a kapacitet mu je 1.000 kreveta. Prioritet imaju najteže ozlijeđeni.

Bolnica ima šest operacijskih dvorana. S obzirom na broj ozlijeđenih, u Port-au-Prince bi uskoro trebao uploviti još jedan brod-bolnica. Nad gradom neprestano kruže helikopteri koji dopremaju humanitarnu pomoć.

Oko 610.000 osoba smješteno je u oko 500 improviziranih kampova, u kojima, kako izvješćuju strane agencije, higijenski uvjeti gotovo ne postoje. (hina/metro-portal)

23.01.2010. 10:20:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh