« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
FEJS ŠPIJUNIRANJE

Na Facebooku najviše volimo tražiti informacije o našim prijateljima

Istraživanje je pokazalo da Facebooku rijetko pristupamo bez nekog određenog cilja i namjere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

surfanje

,

Facebook

,

društvene mreže

Popularna društvena mreža Facebook iz dana u dan broji sve više članova, pa su znanstvenici s američkog  Sveučilišta u Missouriju odlučili istražiti što ljudi na Facebooku najviše rade. Istraživanje je vodio prof. Kevin Wise, ali upotrijebio je drukčiju strategiju od prijašnjih istraživanja. Naime, nije pitao korisnike što rade, već ih je htio vidjeti u akciji.

Ispitanici su tako sjedili za računalom i rečeno im je da određeno vrijeme provedu na Facebooku. Pomoću posebnog softvera koji ''hvata'' sliku na ekranu, prof. Wise je mogao vidjeti sve što ispitanici rade. Osim toga, sudionicima su na tijelo stavljeni senzori koji su mjerili potencijalne emocionalne reakcije tijekom boravka na Facebooku.

Wise kaže kako na Facebooku postoje dvije vrste aktivnosti: osobe pretražuju stranicu bez određenog cilja ili žele pronaći specifičnu informaciju, osobu ili događaj.

Pokazalo se da su ispitanici više bili naklonjeni specifičnom pretraživanju, a u njemu i više uživaju. Dakle, može se reći da na Facebook najčešće dolazimo kako bismo nešto saznali, najviše o nekoj osobi.

26.04.2010. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh