« Život
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
NAJSTARIJI

Na Cipru pronađen hram star 4.000 godina

Ako su podaci o starosti točni hram je bio u stalnoj uporabi više od 2.000 godina.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Cipar

,

arheološki nalaz

,

Maria Rosaria Belgiorno

,

Limassol

,

Pyrgos-Mavroraki

,

hram

,

antički hram

Talijanska arheologinja Maria Rosaria Belgiorno izjavila je u petak kako je na lokalitetu Pyrgos-Mavroraki u blizini grada Limassola pronašla najstariji ciparski hram. Starost mu je oko 4.000 godina što je za 1.000 godina više od do sada poznatih mjesta štovanja.

Belgiorino je za Reuters izjavila kako se radi o prvom dokazu postojanja religije na Cipru u početku drugog milenija prije Krista, a riječ je o trokutastoj bazi podijeljenoj na dvije prostorije sa žrtvenim oltarom i kanalima u sredini. Prema njenim rječima postoje naznake da se radilo o monoteističkoj religiji, a hram je vjerojatno uništen u potresu oko 1800. godine pr.K. nakon čega je napušten.

U antičkim religijama trokuti su predstavljali duhovne prolaze ili utjelovljavali tri odvojena božanstva. Na lokalitetu Pyrgos-Mavroraki do sada je pronađena antička parfumerija i jedni od najstarijih podataka o korištenju maslinovog ulja kao goriva za peći.

Iz ciparskog ureda za antikvitete izjavljeno je da je potrebno obaviti daljnja istraživanja kako bi se pronalazak mogao i službeno potvrditi. (metro-portal)

27.03.2009. 20:44:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh