« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
CD UMJESTO TABLETA

Kako nas glazba može izliječiti

Poznato je da postoji posebna grana u alternativnoj medicini - muzikoterapija - što ona u stvari liječi?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (texamh/Deviantart)
Više o

glazba

,

muzikoterapija

,

glazba i zdravlje

,

kako glazba liječi

Uz sve kontroverze koje prate farmaceutsku industriju, odlična je vijest to što će nam jednom u budućnosti liječnici umjesto tableta prepisivati slušanje glazbe.

Naime, istraživanja su pokazala da glazba tako duboko utiče na tijelo i psihu da zaslužuje svoju posebnu granu u alternativnoj medicini - muzikoterapiju. 

Oni koji "liječe" melodijama tvrde da pomažu u simptomima koji se javljaju tijekom liječenja karcinoma, djeci s poremećajima pažnje, osobama s psihičkim problemima, ali i mnogim drugima.

Neke bolnice na Zapadu odavno u hodnicima puštaju glazbu kako bi se pacijentima olakšali bolovi i depresija.

Evo nekih od brojnih blagodati glazbe.

Moždani valovi - Istraživanja su pokazala da glazba sa snažnim ritmom može stimulirati sinkronizaciju moždanih valova - brži ritmovi donose oštriju koncentraciju, a sporiji vas uvode u stanje meditacije.

Istraživanje je također otkrilo da koristi od slušanja glazbe traju i nakon što izvadite slušalice iz ušiju.

Disanje i brzina otkucaja srca - S promjenama u moždanim valovima, mijenja se i cijelo tijelo. Funkcije koje su pod kontrolom autonomnog živčanog sustava poput disanja i otkucaja srca, također se mijenjaju u skladu s glazbom. To znači da će sporija glazba usporiti disanje i otkucaje srca i dovesti vas u stanje relaksacije.

Utjecaj na psihu - Glazba se koristi da čovjeka učini pozitivnijim i optimističnijim i drži ga podalje od depresivnih misli i anksioznosti.

Druge koristi  - Glazba snižava krvni tlak, osnažuje imunitet, opušta mišićnu napetost. Također, lagane melodije ublažavaju učinke kroničnog stresa.

04.06.2011. 11:27:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh