« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ZAGREBAČKI MUZEJ

Muzej prekinutih veza nominiran za nagradu Europski muzej godine

Pobjednik će osvojiti skulpturu "Jaje" Henryja Moorea koja će u pobjedničkom muzeju biti izložena godinu dana

Muzej prekinutih veza
Muzej prekinutih veza (Facebook)
Više o

Muzej prekinutih veza

,

Zagreb muzeji

Muzej prekinutih veza nominiran je za nagradu Europski muzej godine (European Museum of the Year Award - EMYA) kao jedan od 34 europska muzeja koji se od 24. veljače do 21. svibnja predstavljaju u muzeju German Emigration Center (Njemački emigracijski centar) u njemačkome gradu Bremerhavenu, a pobjednik će biti proglašen 18. svibnja.

Organizator događanja je European Museum Forum (EMF), koji djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, izvijestilo je portal CultureNet.

Muzej German Emigration Center dobio je 2007. nagradu Europski muzej godine. U ovogodišnjoj konkurenciji su 34 muzeja iz 15 država, a pobjednik će osvojiti skulpturu "Jaje" Henryja Moorea koja će u pobjedničkom muzeju biti izložena godinu dana.

Svi muzeji zainteresirani za natjecanje u 2012. godini mogu se prijaviti do 15. ožujka, a sudjelovati može bilo koji muzej iz zemlje članice Vijeća Europe koji je otvoren ili renoviran u protekle dvije godine.

Kako navodi CultureNet, organizator traži muzeje koji izravno privlače publiku fokusirajući se na atmosferu, imaginaciju, interpretaciju, prezentaciju, društvenu odgovornost, komunikaciju i marketing.

Uz nagradu za Europski muzej godine, dodijelit će se i nagrada Kenneth Hudson Award - nova nagrada u počast osnivaču EMYA-e Kennethu Hudsonu. Ta će nagrada pripasti muzeju, osobi, projektu ili grupi ljudi koji su ostvarili najneobičniji, odvažan, ili čak kontroverzan doprinos koji predstavlja izazov uobičajenom poimanju uloge muzeja u društvu te na taj način prenose duh Kennetha Hudsona. Dodijelit će se i nagrada Silletto Prize za muzej koji je ostvario najbolju suradnju s volonterima u zadnje dvije godine i time podignuo javnu kvaliteta ("Public Quality") muzeja, kao i nekoliko posebnih priznanja.

Kako se ističe, trodnevna ceremonija dodjele nagrada otvara mogućnosti za raspravu i razmjenu mišljenja internacionalnih muzejskih stručnjaka.

25.02.2011. 18:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh