« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Muške bolesti koje mogu dobiti i žene

Ćelavost više nije rijetkost među ženskom populacijom, ali se može dovesti pod kontrolu lijekovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

ćelavost

,

rak pluća

,

srčani udar

,

ravnopravnost spolova

,

nećudoredno ponašanje

,

Salil Shetty

Stil života prosječne žene danas sve više sliči onome kojeg već desetljećima vode muškarci pa tako od bolesti koje su u prošlosti jače pogađale jači spol danas sve više pate i žene.

Stres na radnom mjestu gotovo je podjednak za oba spola, a žene pored toga još vode pojačanu brigu o kućanstvu i djeci te često ignoriraju signale upozorenja koje im šalje tijelo.

Žene danas imaju sve manje vremena za fizičke aktivnosti, relaksaciju i zdravu prehranu, dok se istovremeno prepuštaju sitnim porocima, cigaretama te se na taj način ubrajaju u rizičnu skupinu bolesti koje su se dugi niz godina smatrale muškim problemom.

Ispadanje kose

Stres i smanjenje razine estrogena uz različite učinke iz okoline dovode do pojačanog ispadanja kose kod žena, pogotovo na čelu. Takva ćelavost se razvija postupno, a kosa s vremenom postaje sve tanja i sve više lomljiva, a u eksternim slučajevima počinju ispadati i obrve. Dobra vijest je da se poremećaj može dovesti pod kontrolu lijekovima.

Srčani udar

Prema jednoj danskoj studiji žene koje obavljaju stresan posao imaju dvostruko veći rizik od srčanog udara od žena koje imaju više mira na radnom mjestu. Najviše su pritom ugrožene žene mlađe od 50 godina. Simptomi su bolovi u grudima, problemi s disanjem, mučnina, znojenje i strah od smrti.

Rak pluća

Više od 80% oboljelih su pušači, a broj žena koje se ne odvajaju od cigareta znatno se počeo povećavati nakon Drugog svjetskog rata. Proporcionalno s tim rastao je i broj žena koje su oboljele od raka pluća.

Bolesti jetre

Ciroza jetre je nekad bila tipična bolest starijih muškaraca, ali u međuvremenu pojačano pogađa žene između 30 i 40 godina. Broj žena koje umiru od posljedica prekomjerne konzumacije alkohola se od 1991. do danas udvostručio.

Rak usne šupljine

Prije 30 godina je na pet oboljelih muškaraca dolazila jedna žena, danas je taj omjer 2:1. Glavni razlog tome su žene koje sve ranije počinju pojačano konzumirati alkohol i pušiti cigarete.

Giht

Nekad su muškarci bili devet puta više ugroženi od žena. Od 70-tih godina prošlog stoljeća se broj ženskih pacijentica udvostručio, i to ponajviše zbog načina života žena koje više piju, jedu i pate od dijabetesa.  

13.05.2010. 09:23:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh