« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NEUMORNI JEZICI

Muškarci su ipak brbljaviji od žena

Koliko god zvučalo nevjerojatno, znanost je dokazala da muškarci upotrebljavaju puno više riječi od žena u jednom danu, ali istovremeno imaju problema prilikom izražavanja

Muškarci brbljaju više od žena
Muškarci brbljaju više od žena (Ambro/FreeDigitalPhotos)
Više o

brbljavost

,

govor

,

žene muškarci

,

pričanje

Možda će mnogi biti iznenađeni ovom tvrdnjom, ali čini se da su muškarci puno brbljaviji od žena. Na pitanje koji je spol razgovorniji, istraživači daju izravan odgovor - momci imaju neumornije jezike. Iako se služe s većim opsegom riječi, pripadnici jačeg spola nisu toliko uspješni u izražavanju, tvrde istraživači, a piše Daily Mail.

Pokazalo se da, dok govore o ozbiljnim stvarima, poput trenutnog stanja u politici i svijetu, i muškarci i žene borave na istoj valnoj duljini u smislu uporabe jezika. No, kad se radi o najobičnijem čavrljanju s prijateljima, muškarci upotrebljavaju puno više riječi, ali ne uspijevaju se jednako dobro izraziti kao žene upravo zbog toga što njihove riječi manje variraju. Isto tako, muškarci imaju puno više problema prilikom davanja komplimenata, navodi se u rezultatima istraživanja provedenog za osiguravajuću kuću Sheila's Wheels. Oni će često upotrebljavati iste riječi i prenositi identičnu poruku i to na gotovo ritualistički način uz sasvim nepotrebne verbalne primjese. "Razlika između mita o ženskim brbljavicama i stvarnosti je zapanjujuća. Muškarci su ti koji će puno više pričati radi samog pričanja", kazao je profesor Geoffrey Beattie s odjela za psihologiju pri Sveučilištu Manchester koje je i proveo istraživanje.

Beattie je analizirao 56 prethodnih  istraživanja o komunikaciji između žena i muškaraca i zaključio da čak 24 pokazuju kako muškarci govore više od žena odnosno, da dnevno upotrebljavaju više riječi. Samo dva su sugerirala da su žene govorljivije.

Profesor Beattie je usto snimio 50 razgovora na brojne teme dajući volonterima prijepis razgovora na papiru na kojem je svaka peta riječ izostavljena i zatim od njih zatražio da popune praznine. Dijelovi teksta kojeg su izgovarale žene bili su teži za popuniti jer su žene pažljivo birale svoj rječnik. Muškarci su s druge strane bili poprilično predvidljivi - njihove riječi su se predviđale točno u 81 posto slučajeva dok su ženske riječi pogođene u 71 posto slučajeva.

18.02.2011. 11:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh