« Život
objavljeno prije 12 godina
SRAM IH BILO

Muškarci prvo spašavaju sebe, a onda žene i djecu

Muškarci na brodu koji tone imaju općenito dvaput više izgleda za spašavanje od žena, a djeca još lošije prolaze od ovih potonjih

Muškarci se ponašaju kao George iz Seinfelda
Muškarci se ponašaju kao George iz Seinfelda (Arhiva)
Više o

djeca

,

brodolom

,

spašavanje

,

žene

,

muškarci

Pravilo da žene i djeca prvi napuštaju brod koji tone je mit, tvrde švedski znanstvenici pošto su proučili osamnaest pomorskih nesreća u kojima su se muškarci uglavnom brinuli za vlastitu kožu.

Brodolom Titanica koji je preživjelo 70 posto žena i djece i tek 20 posto muškaraca iznimka je od tog pravila, kažu Mikael Elindera i Oscar Erixson sa sveučilišta u Uppsali, u Švedskoj, koji su analizirali stopu preživljavanja 15.000 brodolomaca između 1852. i 2011.

Muškarci na brodu koji tone imaju općenito dvaput više izgleda za spašavanje od žena, a djeca još lošije prolaze od ovih potonjih.

Titanic, potonuo 1912., i Birkenhead, koji je 1852. završio na dnu Indijskog oceana, jedina su dva analizirana broda na kojima je preživjelo više žena nego muškaraca.

Primjer brodoloma Coste Concordije početkom 2012., kada je kapetan napustio brod i ostavio 4.200 putnika, među kojima je 32 izgubilo život, pokazuje da su kapetan i njegova ekipa također skloni prvo se pobrinuti za sebe.

Po švedskoj studiji, takvo ponašanje nije neobično, s obzirom da članovi posade "i inače imaju višu stopu preživljavanja od putnika i samo je devet od šesnaest kapetana potonulo zajedno s brodom".

Slične razlike po spolu primijećene su i u drugim istraživanjima o ponašanju ljudi u prirodnim nepogodama.

31.07.2012. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh