« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
CRNA STATISTIKA

Muškarci i do pet puta češće umiru od raka nego žene

Na svaku ženu koja umre od raka usne šupljine dolazi 5,5 muškaraca, a od raka grkljanja muškarci umiru 5,4 puta češće

Fotografija vijesti
Više o

rak pluća

,

prevencija raka

,

rak grla

Američki su istraživači potvrdili ono na što liječnici već dugo vremena upozoravaju - muškarci kojima je dijagnosticiran rak puno češće umiru od njega nego žene.

Studija koji je proveo američki Nacionalni institut za rak pokazala je kako muškarci i do pet puta češće umiru od nekih vrsta raka, poput grla i usne šupljine

Istraživanje je obuhvatilo bazu podataka 36 različitih vrsta raka između 1997. i 2006. godine. Na svaku ženu koja umre od raka usne šupljine dolazi 5,5 muškaraca, a od raka grla muškarci umiru 5,4 puta češće.

Kada je u pitanju rak pluća, vrsta koja ubija najviše ljudi godišnje, muškarci umiru 2,3 puta češće nego žene.

Glavni razlog ovoj velikoj razlici jest u tome što muškarci inicijalno imaju veći rizik od razvijanja ove opake bolesti, ali i slabije rade na pravovremenoj detekciji i prevenciji.

Prosječan muškarac ima šansu 1 naprema 13 da za života oboli od raka pluća, a za žene je taj rizik 1 naprema 16, tvrdi Američko društvo za rak.

Važan faktor u ovim spolnim razlikama imaju različite društvene uloge i položaji muškaraca i žena u društvu. Muškarci češće puše i skloniji su različitim virusnim upalama.

Zbog toga što su tumorska oboljenja često izvanjski vidljiva tek nakon što dođu u već poodmaklu fazu, muškarcima svakako ne ide u prilog ni činjenica da puno rjeđe idu doktoru nego žene.

Prema jednoj američkoj studiji, gotovo 38% muškaraca ne ide redovito na liječnički pregled, čime si nažalost povećavaju ionako poprilično visoke šanse za razvijanjem zdravstvenih problema.

14.07.2011. 11:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh