« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MORE JE ŽIVOT

Murter: Tijekom vikenda održana akcija čišćenja mora

U večerašnjem priopćenju organizatori navode kako su u čišćenju otoka Žut, uvale Hijača i Sabuna i uvale Hramina sudjelovala 24 ronioca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Dvodnevna akcija čišćenja podmorja u sklopu projekta "More je život" održana je tijekom vikenda, 22. i 23. svibnja, na otoku Murteru i na Kornatskom otočju u organizaciji otočke udruge Argonauta i njihova Centra za održivi razvoj otoka i priobalja i u povodu obilježavanja 22. svibnja - Dana biološke raznolikosti.

U večerašnjem priopćenju organizatori navode kako je akcija čišćenja, u kojoj su sudjelovala 24 ronioca, provedena na otoku Žutu, u uvalama Hijača i Sabuni, te u centru Murtera, u uvali Hramina. Ronioci su stigli iz Karlovca, Siska, Rijeke, Splita i Zadra, a pridružili su im se i gosti iz Slovenije te jedan diplomat, zaposlenik Finske ambasade. Pomoć na kopnu roniocima su dali zaposlenici komunalnog poduzeća Murtela te vlasnici kuća na Žutu i mještani Murtera.

Akciju je omogućilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje već četvrtu godinu za redom financira projekt udruge "More je život".

Na otoku Žutu pronađene su manje količine otpada uglavnom plastične i staklene boce i automobilske gume, ali i veća količina odbačenih baterija što, naglašavaju iz udruge, govori da oni koji su ih namjerno odložili ne razumiju štetnost takvoga ponašanja na dugoročnu stabilnost ekosustava u Jadranskom podmorju.

Još je lošije stanje u podmorju u centru mjesta Murtera, u uvali Hramina, većim dijelom lučkom području namijenjenom turističkim brodicama, koje su karlovački ronioci ocijenili i katastrofalnim jer su ondje pronašli i izvukli desetke automobilskih guma, boce i posude svih oblika pa čak i kolica iz supermarketa također namjerno odbačena u more.

Ronioci su posjetili i Edukacijski centar za održivi razvoj obale i otoka kojeg vodi udruga Argonauta gdje su saznali više o bioraznolikosti Kornatskog otočja putem video prezentacije.

Sudionici akcije zaključili su kako je potrebno još takvih inicijativa kako bi se stanje s otpadom u moru popravilo, ali i više informativno- edukativnih kampanja za turiste posebice nautičare i lokalno stanovništvo o neprimjerenosti i štetnosti odlaganja otpada u more, što je, kako navode, dugoročno rješenje za probleme u odgovornom zbrinjavanju otpada. (hina/metro-portal)

23.05.2010. 22:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh