« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
OPET TAHRIR

Mursijeve faraonske ovlasti potakle nemire

Tahrir je opet pun prosvjednika koji se sukobljavaju s policijom zbog ukaza predsjednika Mursija koji se praktično proglasio faraonom

Vraća li se revolucija na Tahrir
Vraća li se revolucija na Tahrir (Wikipedia)
Više o

prosvjedi

,

Trg Tahrir

,

Mohamed Mursi

,

predsjednik Egipta

Ukaz egipatskog predsjednika Mohameda Mursija prema kojem se njegove odluke ne mogu pravno osporavati do izbora novog parlamenta izazvao je u petak bijes njegovih protivnika koji ga optužuju da je novi Hosni Mubarak i otima revoluciju.

Tisuće prosvjednika napunile su trg Tahrir, središte pobune protiv Mubaraka 2011., tražeći Mursijevu ostavku i optužujući ga da je izvršio državni udar. Nasilnih prosvjeda bilo je u Aleksandriji, Port Saidu i Suezu.

Mursijevi pomoćnici su rekli da je predsjednički ukaz donesen kako bi se ubrzala tranzicija koja se previše produžila uslijed pravnih prepreka ali Mursijevi protivnici su predsjednika brzo osudili kao novog autokratskog faraona koji želi Egiptu nametnuti svoju islamističku viziju.

"Ja sam za sve Egipćane. Neću biti pristran spram ni jednog sina Egipta", rekao je Mursi na pozornici ispred predsjedničke palače i dodao da on radi za društvenu i gospodarsku stabilnost i rotaciju vlasti.

Predsjednik, koji je potekao iz sadašnje vladajuće islamističke stranke Muslimanske braće, u četvrtak je ukazom zabranio svako pravno osporavanje svojih odluka dok se ne izabere novi parlament.

24.11.2012. 04:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh