« Kultura
objavljeno prije 6 mjeseci i 8 dana
SJAJNO!

Mural u Zagrebu u čast Chopinu

U sklopu obilježavanja 210. obljetnice rođenja Frédérica Chopina, veleposlanstvo Poljske u RH u suradnji sa street-art umjetnikom Borisom Baretom realiziralo je u Zagrebu mural s likom velikog poljskog skladatelja

Sjajan mural Chopinu u Zagrebu
Sjajan mural Chopinu u Zagrebu (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

Frederic Chopin

,

mural

Ove godine Poljaci u zemlji i inozemstvu slave 210. obljetnicu rođenja Frédérica Chopina - poljskog pjesnika klavira.

"Chopinov genij pojavio se već u ranom djetinjstvu. Imao je samo sedam godina kad se njegova poloneza u G-molu pojavila u tisku. Već od samog početka glazba ovog genijalnog skladatelja često je odražavala stanje njegova duha, osjećaje koji su ga prožimali, unutarnje nemire i navale emocija", ističe se u priopćenju Veleposlanstva Poljske u RH.

Iako je Frédéric Chopin svoj odrasli život proveo izvan Poljske, nikada nije prestao čeznuti za Poljskom. Na samrtnoj postelji zamolio je da mu se srce pošalje u domovinu, u Varšavu. Želja Frédérica Chopina se ispunila - skladateljevo srce, izvađeno nakon njegove smrti, potajno je njegova starija sestra prokrijumčarila u Poljsku 1850. godine.

Godine 1880. njegovo je srce ugrađeno u zid crkve Svetog Križa, gdje se nalazi citat iz Evanđelja po sv. Mateju: "Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce".

Kao počast uspomeni na velikog poljskog umjetnika i jednog od najpoznatijih svjetskih skladatelja, Veleposlanstvo Poljske u Zagrebu u suradnji s poznatim hrvatskim street art umjetnikom Borisom Baretom financiralo je mural na zidu zgrade u Dežmanovoj ulici 10, sa Chopinom u glavnoj ulozi.

Projekt "Kad bi zidovi mogli pričati (o Chopinu)" realiziran je na zgradi Ministarstva državne imovine, i uz njegovu suglasnost.

"Nadamo se da će ovaj mural još dugo vremena podsjećati na velikog poljskog glazbenika i potaknuti prolaznike na slušanje djela velikog poljskog umjetnika", poručuje se u priopćenju Dagmare Luković, konzulice Poljske u RH.

17.07.2020. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh