« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
INICIJATIVA

MUP pomaže žrtvama ransomwarea

Borba protiv ransomwarea neumorno se nastavlja pa projekt 'Nema više otkupnine' sada broji više od 30 novih partnera iz javnog i privatnog sektora

Na internetu možete vjerovati - nikome!
Na internetu možete vjerovati - nikome! (Arhiva)
Više o

MUP

,

cyber kriminal

,

ransomware

Zlonamjerni programi poznatiji kao 'ransomware' koji cyber kriminalci koriste da bi izmamili novac od žrtava, prijetnja su računalnoj sigurnosti, ali i globalna borba protiv te suvremene pošasti uzvraća udarac, omogućavajući žrtvama korištenje novih besplatnih alata za dekriptiranje zaraženih računala.

„Borba protiv ransomwarea neumorno se nastavlja pa projekt 'Nema više otkupnine' sada broji više od 30 novih partnera iz javnog i privatnog sektora", izvijestio je MUP, navodeći da žrtve dobivaju nove mogućnosti jer s uključivanjem novih partnera raste broj dostupnih alata.

Alati za besplatno dekriptiranje blokiranog uređaja dostupni su na stranici www.nomoreransom.org, gdje korisnici mogu pronaći i informacije o tome kako se zaštiti od te vrste zlonamjernog programa kojim kriminalci blokiraju žrtvama pristup računalu, zahtijevajući novac u zamjenu za dekriptiranje.

Pridruživanjem novih partnera u tom projektu na taj su portal dodana 32 nova alata. Žrtvama je zasad na raspolaganju osam besplatnih alata, izvijestio je MUP, navodeći da je gotovo šest tisuća ljudi moglo dekriptirati svoje uređaje bez da su za to morali platiti kriminalcima.

Partneri u projektu su privatni sektor i brojne službe za provedbu zakona u 22 države nakon što je naknadno izražena  dobrodošlica i eu-LISA-i (Europska agencija za operativno upravljanje velikim informatičkim sustavima u području slobode, sigurnosti i pravde), kao i austrijskoj, danskoj, finskoj, hrvatskoj, malteškoj, rumunjskoj, singapurskoj i slovenskoj policiji kao pratećim partnerima.

Projekt su u srpnju započeli nizozemska policija, Europol, Intel Security i Kaspersky Lab, jačanjem  suradnje između službi za provedbu zakona i privatnog sektora u borbi protiv ransomwarea.

Korisnici, međutim, trebaju znati da je za uspješnu prevenciju ključno podizanje svijesti o ransomwareu te da neke jednostavne zaštitne mjere mogu spriječiti veliku štetu.

Policija stoga savjetuje korisnicima da koriste jaki antivirusni softver za zaštitu sustava od ransomwarea i redovito ažuriraju softvere na računalu. Stalnim korištenjem 'back-up' sustava može se spriječiti 'zarazu' da trajno uništi osobne podatke na računalu ako se napad ipak dogodi.

„Doslovno ne vjerujte nikome, jer svaki račun može biti zlouporabljen", upozorava MUP.

18.12.2016. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh