« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PRIOPĆENJE

MUP: Optužbe čelnika SDP-a su politički pritisak

Iz policije podsjećaju da je objava podataka iz Registra branitelja kazneno djelo odavanja službene tajne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević/Cropix)
Više o

MUP

,

Tomislav Karamarko

,

Krunoslav Borovec

,

registar branitelja

,

Marko Rakar

Optužbe čelnika SDP-a na račun rada policije i ministra Tomislava Karamarka, u slučaju objave dijela Registra hrvatskih branitelja, politički su pritisci stavljeni u kontekst zaštite ljudskih prava, ocjenjuje MUP.

U današnjem priopćenju iz Kabineta ministra unutarnjih poslova ističe se da je u spomenutom slučaju policija, u skladu sa svojom zakonom predviđenom ulogom, postupila po zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva i nalogu istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu.

Navodi se i kako nitko od osoba obuhvaćenih kriminalističkim istraživanjem, u slučaju objave registra, do sada nije izrazio pritužbu na rad i postupanje policije, te se ne vidi razlog da u njihovo ime istupaju političke stranke. U skladu s tim, optužbe čelnika SDP-a ocjenjuju se kao "politički pritisci na rad policije koje se k tome ovaj put želi staviti u kontekst zaštite ljudskih prava".

Podsjeća se da je objava podataka iz Registra branitelja, dokumenta označenog oznakom "tajnosti", kazneno djelo "odavanja službene tajne", te da je kriminalističko istraživanje naložilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Za izjavu ministra Karamarka o puštanju Marka Rakara kaže se da se odnosila na tumačenje zakonske procedure, odnosno na provođenje naloga istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu.

"S obzirom na to da se ne radi o prvom pritisku na rad policije i prvom pokušaju da se taj rad ispolitizira, ističemo kako smo svjesni da u vrijeme snažne borbe protiv korupcije, organiziranog kriminaliteta, kao i kriminaliteta općenito postoje oni koji takav rad policije promatraju isključivo s aspekta svog političkog interesa", navodi se u priopćenju iz Odjela za odnose s javnošću Kabineta ministra unutarnjih poslova, koje je potpisao načelnik Krunoslav Borovec.

09.04.2010. 20:24:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh