« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
NE POKUŠAVAJTE

Multitasking je štetan i iscrpljuje mozak

Bezbroj aktivnosti naguranih u ograničeno jutarnje vrijeme i neprestano prebacivanje pozornosti s jednog sadržaja na drugi vrlo brzo iscrpljuje i ne čini dobro vašem organizmu

Nešto ćete sigurno zbrljati
Nešto ćete sigurno zbrljati (Arhiva)
Više o

mozak

,

multitasking

Multitasking obično kreće od ranog jutra - provjera e-mailova, surfanje Facebookom, ispijanje kave, odlazak na tramvaj ili vlak uz istodobno googlanje dodatnih informacija na mobitelu, provjera obavijesti, još kave, pa provjera e-mailova na poslu.... 

Bezbroj aktivnosti naguranih u ograničeno jutarnje vrijeme i neprestano prebacivanje pozornosti s jednog sadržaja na drugi vrlo brzo iscrpljuje i ne čini dobro vašem organizmu, upozoravaju kanadski neuroznanstvenici. 

U pokušaju multitaskinga zapravo ne obavljamo istodobno više poslova već se samo vrlo brzo prebacujemo s jedne aktivnosti na drugu, a to prebacivanje jako iscrpljuje jer nam troši oksigeniranu glukozu iz mozga, koristeći se istim gorivom koje nam je potrebno da bismo se fokusirali na zadaću. 

"Prebacivanje s jedne zadaće na drugu nas iscrpljuje, troši... i na kraju se umorimo mnogo brže nego da smo pozornost usmjerili samo na jednu stvar", objasnio je profesor bihevioralne neuroznanosti na montrealskom sveučilištu McGill, Daniel Levitin. 

"U nastojanju da obave što više stvari istodobno, ljudi konzumiraju više hrane i više kofeina, a često nam ne treba taj kofein već samo stanka. Ako se ne odmarate u redovitim razdobljima, odnosno svakih nekoliko sati, vaš mozak neće imati nikakve koristi od dodatne šalice kave", kaže Levitin te dodaje da su istraživanja pokazala kako su osobe koje prave petnaestominutne pauze nakon dva sata rada mnogo produktivnije. 

No upozorava da te pauze moraju mislima omogućiti da odlutaju, bez obzira na to što osoba radi, pješači li, zuri kroz prozor, sluša glazbu ili čita.

04.03.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh