« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
AMERIČKA FARSA

Mula Omar opet odbio Karzaijevu ruku pomirbe

Osvajači ne žele pregovore koji će zajamčiti neovisnost Afganistana i završetak njihove invazije, već samo produljiti sotonsku okupaciju, poručio je kalif afganistanskog emirata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

talibani

,

mula omar

,

Kurban bajram

Talibanski vrhovni vođa mula Muhamed Omar ponovno je odbio ruku pomirenja afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i svaku ponudu za pregovore s vlastima, u poruci koja je objavljena u srijedu u prigodi muslimanskog blagdana Kurban bajrama.

Predsjednik Hamid Karzai u svom je govoru na početku drugog mandata prošli tjedan još jednom pozvao talibane da se uključe u politički proces u zemlji, obećavši da će organizirati tradicionalnu plemensku skupštinu "loju džirgu", kako bi se ponovno uspostavio mir u zemlji.

"Osvajači ne žele pregovore koji trebaju zajamčiti neovisnost Afganistana i završetak njihove invazije, već samo produljiti sotonsku okupaciju", rekao je mula Omar, samoproglašeni "kalif" i vođa "islamskog emirata u Afganistanu", u priopćenju na engleskom jeziku koje su talibani poslali medijima.

Već dvije godine traju pregovori pod pokroviteljstvom Saudijske Arabije u kojima sudjeluju predstavnici afganistanske vlade i bivši čelnici talibanskog režima (1996.-2001.), ali je mula Omar uvijek tvrdio da potonji više ne predstavljuju talibanski pokret.

Usto je čestitao Afganistancima što su prekinuli "američku farsu odbivši sudjelovati na predsjedničkim izborima". Predsjedničke izbore održane 20. kolovoza obilježio je odaziv manji od 40 posto i velika prijevara u Karzaijevu korist.

Mula Omar (50), u bijegu od 2001., vođa je islamske milicije koja je bila na vlasti u Afganistanu od rujna 1996. do studenoga 2001. provodeći najstrože šerijatsko pravo. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 18:49:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh