« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
KUPOVANJE OPROSTA

Irski redovnici za zlostavljanje nude odštetu od 161 milijun eura

Rimokatolički red Kršćanske braće daje 30 milijuna eura u vladinu zakladu, četiri miljuna za psihoterapiju i 127 milijuna za školska igrališta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irska

,

zlostavljanje djece

,

red Kršćanske braće

,

Ryan report

Irski rimokatolički red koji se nalazi u središtu istrage zbog zlostavljanja djece u srijedu je objavio da zbog toga nudi odštetu od 161 milijuna eura (milijardu i 175 milijuna kuna).

U svibnju je u Irskoj objavljen tzv. Ryanov izvještaj kojim je otkriveno da su redovnici u sustavu danas uglavnom zatvorenih popravnih domova bičevali, tjerali na ropski rad i grupno silovali dječake. Zbog tih su se otkrića Irci crvenjeli od stida, a vjerske redove koji su vodili takve ustanove izvrgnuli pritisku da plate za ta prošla zlostavljanja.

Cijeli niz skandala u kojima su svećenici zlostavljali dječake narušio je moralni autoritet katoličke crkve u Irskoj, nekoć jednoj od vjeri najnaklonjenijih zemalja, piše Reuters.

Rimokatolički red Kršćanske braće nekad je bio najjači organizator muških domova u Irskoj, a danas objavljuje da će uplatiti 30 milijuna eura u vladinu zakladu, četiri miljuna za psihoterapiju i 127 milijuna za školska igrališta.

"Gore navedeno (...) odražava i prihvaćanje odgovornosti Kršćanske braće, njihov stid i žaljenje zbog onoga što je ustanovljeno Ryanovim izvještajem", kaže se u priopćenju redovnika.

Ryanov izvještaj nastao je na temelju istrage o razdoblju od tridesetih do sedamdesetih godina dvadesetoga stoljeća, a zove se po sucu vrhovnoga suda Seanu Ryanu koji je vodio istražno povjerenstvo.

Irska ovih dana čeka objavljivanje odvojenoga dokumenta koji se bavi tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju djece u dublinskoj nadbiskupiji od 1975. do 2004., a premijer Brian Cowen najavio ga je za četvrtak.

Prošli je tjedan nadbiskup Diarmuid Martin na jednoj svečanosti rekao: "Ovih ćemo dana čitati i o ogavnim događajima unutar katoličke crkve, u dublinskoj nadbiskupiji". (hina/metro-portal)

25.11.2009. 19:46:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh