« Fun
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
LOOL

Muka vam je od IKEA-inih uputa? Nabavite robota...

Robota su razvili znanstvenici sa singapurskog tehnološkog fakulteta Nanyanga. Drvenu Ikeinu stolicu može sastaviti za osam minuta i 55 sekundi

Robot zna umjesto vas
Robot zna umjesto vas (Screenshot)
Više o

Ikea

,

namještaj

,

sastavljanje

Ne znate sastaviti namještaj iz IKEA-e? Muka vam je od nerazumljivih uputa za sastavljanje namještaja i ne znate što ćete s gomilom vijaka i dasaka? Stiže pomoć u vidu novog robota koji može sastaviti IKEA-inu stolicu za nekoliko minuta.

Robota su razvili znanstvenici sa singapurskog tehnološkog fakulteta Nanyanga. Drvenu Ikeinu stolicu može sastaviti za osam minuta i 55 sekundi.

Uređaj s dvije mehaničke ruke opremljene hvataljkama. Proces počinje trodimenzionalnim fotografiranjem rasprostrtih dijelova na podu, što bi trebalo imitirati nered koji nastane otvaranjem zapakiranog komada namještaja. Svaka robotova ruka ima sličan raspon pokreta kao i ljudska, a senzori postavljeni na zglobove nadziru s kolikom silom mehanički prsti uzimaju sitne i krupnije dijelove i stručno ih spajaju. 

Robotu je sastavljanje Ikeine stolice s takvom preciznošću kompleksnije nego što izgleda, rekao je profesor Pham Quang Cuong, jedan od singapurskih znanstvenika koji su radili na razvoju robota. Stručnjaci će nastaviti raditi na unapređenju robotovih sposobnosti, ali oni koji očekuju veliku pomoć u sastavljanju namještaja možda će još neko vrijeme biti razočarani - robot će do daljnjeg moći sklopiti samo skromnu Ikeinu stolicu.

21.04.2018. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh