« Svijet
objavljeno prije 13 godina

Mugabeova stranka ipak izgubila većinu

Stranka predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea izgubila je većinu u parlamentu

Oporba je nekoliko puta pozvala čelnika Zimbabvea da prizna poraz na predsjedničkim izborima i da nakon 28 godina ode s vlasti
Oporba je nekoliko puta pozvala čelnika Zimbabvea da prizna poraz na predsjedničkim izborima i da nakon 28 godina ode s vlasti (AFP)
Više o

Zimbabve

,

Robert Mugabe

Službeni rezultati izbora u Zimbabveu objavljeni nekoliko sati nakon što je oporba proglasila pobjedu na predsjedničkim izborima pokazuju poraz stranke Roberta Mugabea.

Poraz dugogodšnjeg vladara ove osiromašene afričke države komentirali su i njegovi bliski suradnici. Oni su naglasili da sve upućuje na to da rezultati Izbornog povjerenstva potvrđuju slabljenje režima koji tom zemljom na jugu Afrike vlada već tri desetljeća, od stjecanje neovisnosti od Britanije. Posljednjih godina zemlja se suočava s kolapsom gospodarstva.

Službeni rezultati103 mjesta u parlamentu Zimbabvea osvojio je oporbeni Pokret za demokratsku promjenu, a stranci predsjednika države pripala su 93. Zastupnička je mjesta izgubilo čak sedam ministara Mugabeove vlade. 

Prema službenim rezultatima, oporbeni Pokret za demokratsku promjenu osvojio je 103 od 210 zastupničkih mjesta  u parlamentu. Mugabeova stranka ZANU-PF osvojila je 93 mjesta u parlamentu.

Sedam Mugabeovih ministara u vladi izgubilo je svoja zastupnička mjesta. Oporbeni kandidat Morgan Tsvangirai pobijedio je  na predsjedničkim izborima osvojivši 50,3 posto glasova te pozvao Mugabea da prizna poraz. (HINA) 

03.04.2008. 02:07:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh