« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ŽELI DOVRŠITI MANDAT

Mubarak odustao od kandidature na izborima u rujnu

Egipatski predsjednik najavio je da se neće kandidirati na predsjedničkim izborima u rujnu ove godine, ali i to da će do kraja odslužiti mandat

Fotografija vijesti
Više o

izbori

,

Egipat

,

Hosni Mubarak

,

kandidatura za predsjednika

"Potpuno iskreno i bez obzira na sadašnju situaciju kažem da se nisam namjeravao kandidirati za novi predsjednički mandat. Dovoljno sam godina proveo u službi Egipta i njegova naroda", rekao je Mubarak u obraćanju javnosti na državnoj televiziji, prenosi Hina. Predsjednički izbori najavljeni su za rujan.

"Potpuno sam siguran da ću dovršiti svoj posao za naciju na način koji osigurava čuvanje legitimnosti i poštovanje ustava", dodao je. "Do kraja mandata poduzimat ću korake kako bih osigurao miran prijenos vlasti", rekao je.

Dok je govorio prosvjednici na trgu Tahrir, središtu prosvjeda protiv Mubarakove vlasti, vikali su: "Nećemo mi otići, on će otići." "U petak ćemo biti u palači", vikali su prosvjednici.

Mubarak je u obraćanju javnosti istaknuo da je "ponosan na svoja postignuća tijekom godina služenja Egiptu i njegovu narodu". "Ovo je moja zemlja. Ovdje sam živio, borio sam se i branio njen teritorij, suverenitet i interese i umrijet ću na njenom tlu", izjavio je Mubarak. On je također obećao da će primijeniti niz reformi, uključujući i poziv pravosuđu na borbu protiv korupcije, što je bio jedan od glavnih zahtijeva prosvjednika.

Stotine tisuća protuvladinih prosvjednika u utorak su diljem Egipta izašle na ulice, a u Kairu se čak dva milijuna Egipćana odazvalo pozivu na "Marš milijuna" koji UN naziva prekretnicom prema demokraciji, dok oporba i prosvjednici inzistiraju da dijaloga nema bez odlaska s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.

02.02.2011. 08:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh