« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OLIVER GRBIĆ:

Mravakovo uhićenje rezultat je višemjesečne istrage

Usporedbom tržišnih cijena i cijena po kojima je prodavana struja HEP je oštećen za oko 600 milijuna kuna, izjavio je ravnatelj policije Oliver Grbić

(Igor Sambolec/Cropix)
Više o

HEP

,

Ivica Dačić

,

Tomislav Karamarko

,

Ivan Mravak

,

Oliver Grbić

Glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić izjavio je danas u Osijeku kako je uhićenje bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka rezultat višemjesečne kriminalističke obrade te da bi trebalo biti kazneno prijavljeno ukupno pet osoba.

Grbić je, ne navevši imena osumnjičenika, kazao kako je predmet kriminalističkog istraživanja bila kupoprodaja struje na tržištu. "Usporedbom tržišnih cijena i cijena po kojima je prodavana struja HEP je oštećen za oko 600 milijuna kuna", rekao je Grbić, dodavši kako ne može komentirati slučaj jer je predmet u USKOK-ovoj ovlasti.

Na novinarski upit o premetačini prostorija Kluba navijača NK Dinama i Kluba navijača "Bad Blue Boysa" Grbić je napomenuo da i sadašnje i buduće represivne aktivnosti "nisu usmjerene protiv navijača, već protiv vandala i huligana, koji dolaze na stadion izazvati sukob i liječiti svoje komplekse".

Na molbu da komentira medijske napise o tome da priprema ustroj policijskog konjaništva za suzbijanje socijalnih nemira i prosvjeda, ministar Karamarko kazao je da su konji bili u sastavu hrvatske policije do 2003. i služili za ophodnju granice. Nije jasno zašto je konjaništvo 2003. izbačeno iz policijskog sustava jer ga rijetko koja europska policija nema, dodao je. Napise da se konjaništvo uvodi za suzbijanje mogućih socijalnih nereda ocijenio je "politizacijom" i "očitim glupostima".

Već nekoliko mjeseci razgovaramo o nabavi konja, ali zbog novčanih mogućnosti ne znam hoćemo li to uspjeti. U svakom slučaju planiramo ih uključiti u ophodnje na mjestima koja nisu pristupačna za vozila, a svaka normalna policija primijenit će i takva sredstva u slučaju velikih nereda oko stadiona, tučnjava navijača ili ugroze sigurnosti građana ili policajaca, objasnio je ministar Karamarko.

Centar za borbu protiv organiziranog kriminala

Hrvatski i srbijanski ministri unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i Ivica Dačić najavili su danas osnutak regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, kao nov oblik suradnje policija dviju država u zajedničkoj borbi protiv te vrsta kriminala.

Nakon zatvorena sastanka u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi, ministar Karamarko kazao je kako organizirani kriminal ne poznaje granice, vjeru i nacije, već samo profit. Cilj je tog projekta, koji bi se trebao provesti u idućih nekoliko mjeseci, biti korak ispred organiziranih kriminalnih skupina u regiji, kroz koju prolazi tzv. balkanska ruta, istaknuo je Karamarko.

Karamarko je napomenuo kako će osnutak toga centra biti "golem iskorak" u suradnji te kako je dogovoreno da suradnja dviju policija bude neovisna o razvoju politike i odnosa dviju država jer je, kako drži, "regija zaslužila mir i sigurnost".

Srbijanski ministar policije Dačić je istaknuo da bi taj centar trebao biti središte za izravno prikupljanje i obradu različitih kriminalističko-obavještajnih podataka policija obiju zemalja te zajedničkih procjena opasnosti od organiziranog kriminala. Također bi služio za praćenje i procesuiranje pripadnika organiziranih kriminalnih skupina.

Naveo je da se očekuje sastanak radnih skupina, koje trebaju pripremiti pravni okvir za osnutak, financiranje i rad centra. Po Dačićevim riječima, i prije osnutka centra planira se uspostava sigurnih komunikacijskih veza između dvaju ministarstava i policija, kako bi se stvorila zajednička baza podataka o kriminalnim skupinama te uspostavila zajednička kontaktna točka, koja se planira otvoriti na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci.

Načelnik Uprave kriminalističke policije pri Ravnateljstvu policije Vitomir Bijelić izvijestio je kako bi regionalni centar za borbu protiv organiziranog kriminala trebao biti ustrojen u sjedištu jedne od dviju država. Uz ostalo, predviđa se uspostava operativnih timova za zajedničke istrage, u što bi se uključili i državni odvjetnici obiju država, te nesmetana razmjena podataka između hrvatske i srbijanske policija. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 20:41:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh