« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
MRAVI S MARSA

Mrav star 120 milijuna godina

Znanstvenici su otkrili najstarijeg živućeg mrava u Amazoni.

Životinje vrste Amazone još su neistražene
Životinje vrste Amazone još su neistražene
Više o

najstarija životinjska vrsta

,

amazonski mrav

Njemački su znanstvenici na području Amazone otkrili, čini se, najstarijeg živućeg mrava na svijetu, čija je vrsta stara više od 120 milijuna godina, dugačkog 3 mm, prenose mediji, pozivajući se na članak objavljen u zadnjem broju stručnom časopisa Anali Američke akademije znanosti.

Otkriveni mrav 'potomak' je najstarije vrste ovog tipa insekta koji je prvi evoluirao, vjeruje američki biolog sa Sveučilišta Teksas u Austinu koji je sudjelovao u istraživanju, Christian Rabeling. Njemački su znanstvenici 2003., na čelu s biologom Manfredom Verhaaghom u brazilskim prašumama pronašli do tada nepoznatu sličnu vrstu mrava, no zbog nezgode u laboratoriju (mrav je uginuo i "osušio se") nisu mogli nastaviti s istraživanjem.

"Ovo otkriće moglo bi baciti novo svjetlo na ranu evoluciju mravljih vrsta te otkriti nove podatke o vrstama koje još uvijek žive u prašumama Amazone", smatra znanstvenik. "Na temelju podataka dobivenih iz fosilnih ostataka, mogu reći danas ova vrsta mrava podsjeća na primitivnu skupinu mrava-ose iz grupe Sphecomyrma, koja je izumrla, a stara je nesumnjivo više od 120 milijuna godina."

Prošle je godine prof. Verhaagh s kolegama boravio u prašumama Amazone, u potrazi za specifičnom vrstom gljive, no nabasali su na "najstarijeg mrava na svijetu". Sphecomyrma se u znanstvenim krugovima smatra karikom koja nedostaje u evoluciji osa i mrava", rekao je Verhaagh.

Nedavno pronađenu mravlju vrstu, znanstvenici su nazvali Martialis heureka ili "Mrav s Marsa", jer ima specifične karakteristike koje ranije nisu zamijećene kod živih bića s tla. Izgledom podsjeća na minijaturnu osu, nema očiju, dakle potpuno je slijep te ima veliku čeljust koja mu služi za hranjenje. (metro-porta/hina)

17.09.2008. 15:09:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh