« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
HRABROST I PRIVRŽENOST

Može li vaš ljubimac učiniti ovako nešto?

Iako ih glavnom opisujemo kao dlakava, simpatična i zbunjena stvorenja, životinje nas svojim postupcima ponekad mogu itekako posramiti

Fotografija vijesti
Više o

kućni ljubimci

,

pas heroj

,

životinje

,

vjerni psi

Nije nikakva tajna da su životi ljudi i životinja već tisućljećima potpuno isprepleteni te da je nemoguće zamisliti svijet bez tih divnih stvorenja. Na kraju krajeva, način na koji se odnosimo prema njima govori iznimno puno i o nama samima. Ipak, postoje određene situacije u životu kada ta dlakava i krznena stvorenja koja nas okružuju učine nešto potpuno nevjerojatno i neočekivano, čega se ne bi posramili niti najbolji među nama ljudima. Donosimo vam pet takvih situacija s(p)retno uhvaćenih objektivom kamere.

Požrtvovni nilski konj

U ovom dirljivom primjeru altruizma između različitih životinjskih vrsta, nilski konj pokušava spasiti mladu afričku antilopu iz smrtonosnih krokodilskih ralja, a u jednom se trenutku čini kao da ju pokušava reanimirati. Nažalost, sav mu je trud na kraju ipak bio uzaludan.

Nevjerojatna vjeveričja privrženost

Sljedeći video prikazuje uginulu vjevericu koja je vjerojatno postala žrtvom vrlo prometne ceste, vranu koja je došla pogostiti se njezinim ostacima i drugu hrabru vjevericu koja brani tijelo svog prijatelja. Iako ovakvo ponašanja u životina nije uobilčajeno, znanstvenici vjeruju kako se ponekad u životinjama može javiti ovako jaki emocionalni ili moralni nagon da štite svoju družicu, čak i nakon što ugine.

Vjerni prijatelj ne napušta druge čak ni kad je teško

Nakon potresa i tsunamija koji je opustošio obale Japana i počinio nezapamćenu ljudsku i materijalnu štetu, malo je tko imao vremena brinuti se i za životinje koje su također preživjele tragediju. Na ovoj slavnoj snimci koja je obišla svijet, hrabra kujica pokušava na sve moguće načine nagnati novinara i kamermana da pomognu njezinom ranjenom prijatelju, kojeg jednostavno odbija ostaviti da umre sam. Ova ja priča ipak završila sretno, budući da su životinje na kraju sretno zbrinute od strane veterinara.

Krdo ženki spašava mladunče koje je zapelo u rijeci

U ovom videu krdo slonova neumorno timski radi kako bi spasili mladunče jedne od ženski iz krda koje se utapa i izvadili ga iz vode. Nakon nekoliko minuta prave borbe, to im ipak polazi za rukom. Ili surlama.

Kad gazde nema doma, psi kolo vode

Ovaj zadnji video ponešto se razlikuje od prethodnih po tome da u njemu životinje ne spašavaju vlasnike ili jedna drugu, već je izvrstan dokaz tvrdnji kako i životinje imaju razvijen govor tijela. Vlasnik ulazi u svoj stan i shvaća da mu je jedan od ljubimaca razvalio kantu sa smećem i razbacao ga po cijeloj kući. Već po samom govoru tijela najstarijeg psa Tanka može se vidjeti tko je krivac za to. Stručnjaci za ponašanje životinja tvrde kako psi shvaćaju da su učinili nešto što se ne smije, odnosno da su prekršili pravilo koje je nametnuo vođa čopora - vlasnik.

15.12.2011. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh