« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
STVARNO?

Može li Libra smanjiti valutne rizike?

Tvrtke bi mogle ograničiti svoju izloženost tečajnom riziku jer je libra zapravo privatna globalna valutna unija

Libra će biti korisna?
Libra će biti korisna? (Arhiva)
Više o

Facebook

,

libra

,

valutni rizici

Virtualna valuta Libra koju planira uvesti društvena mreža Facebook mogla bi pozitivno utjecati na prekogranične transakcije, ocijenili su u petak u njemačkom institutu za ekonomska istraživanju IW sa sjedištem u Koelnu.

Tvrtke bi mogle ograničiti svoju izloženost tečajnom riziku jer je libra zapravo privatna globalna valutna unija, izjavio je u petak viši ekonomist za monetarnu politiku toga instituta Markus Demary.

"U librinoj mreži ne postoji rizik promjene tečaja. On je prisutan samo u transakcijama između libre i eura odnosno dolara", dodaje Demary.

Upozorava ipak da nije moguće procijeniti hoće li libra biti uspješna, podsjećajući da bitcoin nije ušao u široku upotrebu već ga koristi tek malena i zatvorena zajednice koja teži anonimnosti.

"Nasuprot tome, Facebook koristi većina stanovništva za koju anonimnost i zaštita podataka nisu toliko važni", ističe ekonomist IW-a.

Hoće li libra uspješno konkurirati euru i dolaru po Demaryju ovisi o tri faktora - sigurnosti, zaštiti podataka i broju korisnika.

Napominje također da su elektronički prijenosi u eurima trenutno iznimno sigurni, a zaštita podataka zajamčena, što s librom zasada nije slučaj.

29.06.2019. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh