« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
ČITAJTE!

Mozak radi danima nakon čitanja romana

Čitanje romana može izazvati stvarne i mjerljive promjene u mozgu koje mogu potrajati i do pet dana nakon čitanja, objavili su znanstvenici

Knjige nas doslovno uvlače u sebe
Knjige nas doslovno uvlače u sebe (Arhiva)
Više o

čitanje knjiga

,

čitanje

,

neuroni

,

veze u mozgu

,

mišićno pamćenje

Ako spadate u one koji su nekad puno čitali, a danas tvrde da nemaju vremena ili gledaju filmove i serije, prestali ste raditi vrlo korisnu stvar za vaš mozak i zdravlje. Naime, istraživanje je pokazalo da čitanje romana osnažuje veze između moždanih stanica.

Štoviše, događaju se trajne neurološke promjene koje su vrlo slične mišićnom pamćenju i to u lijevom temporalnom korteksu koji je odgovoran za jezik, te u glavnoj osjetilnoj zoni ljudskog mozga. 

U toj su zoni neuroni povezani s poticanjem svijesti da misli da nešto radi, dok zapravo ne radi ništa, što je fenomen kojeg su stručnjaci nazvali simulirana spoznaja. Već je dokazano da mozak ima takve čudnovate funkcije, pa kad zamišljamo da trčimo, aktiviraju nam se neuroni povezani s trčanjem.

Neurološke promjene koje su znanstvenici otkrili pokazale su povezanost sa sustavom pokreta i tjelesnim osjećajem, pa se zaključilo da je dovoljno čitati roman kako bismo bili u tijelu protagonista, dajući na taj način novo značenje pojmu uživljavanja u knjigu.

Kako kaže glavni znanstvenik u istraživanju, profesor neurologije Gregory Berns, oduvijek se znalo da vas dobra priča uvodi pod kožu glavnog junaka, no do sada se mislilo da se to zbiva u prenesenom značenju, ali ovo je istraživanje dokazalo zbivanja na biološkoj razini.

Stoga, čitanje knjiga o fitnessu, primjerice, sigurno neće napraviti štetu vašoj kondiciji i liniji, već upravo suprotno. Nemamo reći što drugo doli - knjige u ruke!

30.12.2013. 09:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh