« Znanost
objavljeno prije 6 mjeseci i 16 dana
ZANIMLJIVO!

Mozak nakon 13. godine ne proizvodi neurone za pamćenje

Otkriće koje bi moglo izmijeniti područje neuroznanosti dovodi u pitanje dosad poznato stajalište po kojemu hipokampus nastavlja proizvoditi neurone

Što je bilo do 13. godine - bilo je!
Što je bilo do 13. godine - bilo je! (Arhiva)
Više o

neuroni

,

pamćenje

,

hipokampus

Pamćenje nas počinje napuštati u određenim godinama, a razlog je izgleda u tome što naš mozak ne radi ono što od njega očekujemo - stalno proizvodi nove neurone.

Naime, područja ljudskog mozga zadužena za pamćenje i učenje prestaju proizvoditi neurone oko trinaeste godine života pojedinca, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja američkih i španjolskih znanstvenika.

Otkriće koje bi moglo izmijeniti područje neuroznanosti dovodi u pitanje dosad poznato stajalište po kojemu hipokampus nastavlja proizvoditi neurone, važne zbog prijenosa informacija u mozgu, sve do odrasle čovjekove dobi.

Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona. Vjerovalo se i da bi se poticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odrasloj dobi) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima koje se razvijaju u starijoj životnoj dobi. 

Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i djece ustanovili smo da "nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih stanica koje proizvode nove neurone" u hipokampusu osoba starijih od 18 godina, kazao je suautor studije sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez- Buylla.

"Pronašli smo određen broj neurona kod djece do godinu dana i još nešto kod djece u dobi između sedam i 13 godina", rekao je znanstvenik.

Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je "hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tijekom razvoja mozga fetusa", dodao je.

Znanstvenici su pronašli nove neurone u nekim drugim dijelovima mozga, preciznije u moždanim klijetkama. Kažu da moraju provesti dodatna istraživanja na ostalim dijelovima mozga kako bi ustanovili događa li se i ondje neurogeneza.

"Rezultati će bez sumnje potaknuti polemike", rekao je za časopis Nature neuroznanstvenik Jason Snyder sa Sveučilišta British Columbija.

10.03.2018. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh