« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine
NAPOKON

Mount Everest čiste umjetnici

Mount Everest nosi titulu najviše planine na svijetu, no istodobno ima i neslavnu titulu mjesta na kojemu se nakupila najveća gomila otpada na svijetu, preciznije 140 tona smeća

Tone i tone smeća...
Tone i tone smeća... (Arhiva)
Više o

smeće

,

Mount Everest

Tako se ondje mogu pronaći razni odbačeni predmeti, od polomljenih šatora do praznih boca za vodu, da ne spominjemo 40 tona ljudskog izmeta i više od 300 leševa.

Ekolozi su došli na zamisao da dio toga otpada iskoriste. Odlučili su otvoriti Himalajski muzej i Održivi park prirode, koji bi se trebali otvoriti do kraja godine.

Voditelj projekta, šerpa Phinjo za dpa je rekao da je svrha njegove zamisli skrenuti pozornost javnosti na golem problem otpada s kojim se susreće lokalno stanovništvo, ali i svijet.  "Sav nereciklirajući i metalni otpad prikupljen na Everestu želimo pretvoriti u skulpture, umjetničke i dizajnerske predmete", kaže šerpa.

Muzej bi trebao biti dovršen do kraja 2021., a Phinjo kaže kako kani surađivati s lokalnim i stranim umjetnicima koji će otpad pretvoriti u umjetnička djela, s dugoročnim ciljem osmišljavanja i stvaranja predmeta kućne izrade u regiji.

Otkrio je da je na zamisao o otvaranju muzeja došao nakon suradnje s umjetnicima tijekom sezone 2011. i 2012. Oni su tada dobrovoljno pristali reciklirani otpad pretvoriti u umjetnička djela. 

Rezultat je bio vrlo uspješan pa su predmeti kasnije izloženi u Kathmanduu i u Švedskoj.

23.03.2021. 18:57:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.03.2021. 10:07
    planina najveca na svijetu svasta planinari bacaju puno smeca
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh