« Kultura
objavljeno prije 14 dana i 14 sati
OSVRT

Motivi lica u opusu Vlade Tuđe

Tuđa rado portretira ljude koje susreće, koji se kreću oko njega, žive u njegovoj blizini, dajući im pečat na temelju dojma kojeg su ostavili

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Vrlo čest motiv u bogatom slikarskom opusu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Vlade Tuđe, autora niza impresivnih ciklusa, jesu i brojna lica poznatih i nepoznatih osoba, ozbiljna, nasmiješena, ljuta, iznenađena, oštra pogleda, simpatičnog izgleda, izvedenih uspješno u ulju i akrili na platnu i kartonu velikog formata.

Tuđa rado portretira ljude koje susreće, koji se kreću oko njega, žive u njegovoj blizini, dajući im pečat na temelju dojma kojeg su ostavili.

Ponekad nam se čini kako gledamo u karikature ili u karikaturalni prikaz osoba a ponekad se ispred nas ukazuju anđeoski lijepa lica ili izazovne geste i pogledi.

Tuđa promišljajući o svijetu i ljudima ostavlja trag u nizu ciklusa i na riječi koje je čuo ili riječi koje nisu trebale biti izgovorene i na sjećanja o očima koje je susretao i koja je zapamtio ali i na ponašanje onih kojima je to odobravao ili pak ne.

Važno je reći i ovo, niti jedno se lice ne ponavlja, svako lice kreirano je samo jednom, osim možda ponekog dražesnog osmijeha žena koji se pojavljuju u različitim varijacijama.

Tuđa je kreirao fantastičnu galeriju likova, lica različitih karaktera i osobina, specifičnih i često nesvakidašnjih.

Izvanredan niz ciklusa u ulju i akrilu slikara Vlade Tuđe.

Piše: Miroslav Pelikan
14.05.2024. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh