« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
UN:

Morski ekosustavi u velikoj su opasnosti

Svjetskim morima u bliskoj budućnosti prijeti onečišćenje, pretjeran izlov ribe i klimatske promjene, upozorava UN

Morski ekosustavi u velikoj su opasnosti
Morski ekosustavi u velikoj su opasnosti (Wikipedia)
Više o

more

,

UN

,

klimatske promjene

,

UNEP

,

zagađenje

,

11. 11. 2011.

Morski ekosustavi u cijelom svijetu u velikoj su opasnosti jer idućih desetljeća oceanima prijeti onečišćenje, pretjeran izlov ribe i klimatske promjene, navodi UN u studiji objavljenoj u utorak. U izvješću temeljenom na studijama iz 18 regija UN-ov program za okoliš (UNEP) predviđa pad produktivnosti u gotovo svim područjima do 2050. godine i navodi da će u ribarstvu prevladavati sitna riba prema dnu hranidbenog lanca.

Izvješće je predstavljeno u japanskom gradu Nagoyi gdje su se okupili predstavnici iz gotovo 200 zemalja kako bi u organizaciji UN-a raspravljali o zaštiti i obnovi ekosustava kao što su šume, koraljni grebeni i oceani.

Temperatura mora na površini mogla bi porasti do 2100. ne poduzmu li se koraci za odgovor na promjene klime i tako izazvati uništenje koraljnih grebena i drugog živog svijeta u morima. Druga prijetnja stiže od kontinuiranog porasta razine dušika, što bi moglo potaknuti bujanje algi i trovati riblji svijet i morske organizme.

Achim Steiner, čelnik UNEP-a, upozorio je da svijetu prijete golemi financijski gubitci prihoda od turizma, ribarstva i drugih gospodarskih djelatnosti ne obudza li razaranje morskih sustava.

U izvješću se pozivaju stručnjaci da posebnu pozornost posvete problematici balastnih voda kojima se brodovi koriste kako bi osigurali stabilnost i upravljivost tijekom plovidbe. Te balastne vode (zapravo more), brodovi uzimaju na jednom dijelu svijeta, a ispuštaju na drugom i u njima prenose organizme iz domicilnog mora od kojih neki mogu biti invazivni i uništavati svijet odredišnog mora. (hina/metro-portal)

19.10.2010. 19:12:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh