« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
SUMORNE PROGNOZE

Moramo se pripremiti za propast eura

Finski ministar vanjskih poslova je izrekao neizrecivo: sve zemlje se moraju pripremiti za mogući raspad zone eura

Hoće li euro otići u povijest?
Hoće li euro otići u povijest? (Arhiva)
Više o

Europska unija

,

eurozona

,

euro

,

propast eura

Finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja je u razgovoru za britanski list Daily Telegraph (izdanje 17.8.), bio pragmatičan: "Moramo biti otvoreni pred mogućnošću raspada zone eura". Isto tako je priznao kako nadležne službe u Finskoj već imaju planove "za sve eventualnosti" koje bi mogle nastati kao posljedica krize u zoni eura.

Finski političar socijaldemokrata koji otvoreno priznaje i svoje članstvo u pokretu Attac, dodaje i kako je daleko od toga da raspad eura žele svi Finci, a pogotovo članovi vlade Finske, nego kako je to tek mogućnost koja se mora imati pred očima. Ali on smatra i kako propast eura ne mora ujedno značiti i raspad Europske unije.

Burna - i brza reakcija drugog finskog ministra

Štoviše: u razgovoru s britanskim novinarom izražava mišljenje kako bi "nakon raspada zone eura i Europska unija bolje funkcionirala". No priznaje i kako bi povratak nacionalnim valutama bio skup poduhvat i kako "postoji konsenzus kako bi raspad zone eura, kratkoročno i srednjoročno, koštao više nego trenutne mjere za savladavanje krize."

Gotovo prije nego što se osušila tiskarska boja britanskog lista u kojem je objavljen razgovor s Tuomiojem oglasio se i njegov kolega iz finske vlade, tamošnji ministar europskih poslova i vanjske trgovine, Cai-Göran Alexander Stubb. Izjavio je kako "želi tu biti posve jasan kako spekulacije ministra vanjskih poslova ne odražavaju pozicije vlade Finske" i kako ta zemlja "100 posto stoji iza eura".

Reakcije u čitavoj Europi

Finska je jedna od rijetkih zemalja zone eura koji još uvijek ima najbolji kreditni bonitet - ne na kraju zato jer je tražila posebna jamstva prije nego što je pristala na pomoć zemljama zone eura koje su zatražile pomoć. No izjava finskog ministra vanjskih poslova je uzbudila i brojne druge političare u Europskoj uniji.

Oglasio se i poljski ministar financija, Jacek Rostowski koji je upozorio kako bi raspad zone eura imalo "katastrofalne posljedice za sve zemlje Europe. To ne bi bilo samo ekonomski opasno, nego i geostrateški", smatra poljski ministar. Njegova zemlja zapravo nije još preuzela euro, ali je i poljski ministar želi da i Poljska pristupi euru što prije - doduše tek nakon što trenutni problemi budu savladani.

No u trenutnoj krizi se i od drugih ministara u Europi čuju izjave kakve su se do sada rijetko čule. Na primjer, austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegerer je za današnje izdanje (17.8.) austrijskog lista Kurier izjavio kako je potrebna mogućnost "nekoga izbaciti iz monetarne unije". Austrijski ministar dodaje i kako se zato moraju promijeniti i europski ugovori i realno procjenjuje kako bi to moglo potrajati najmanje pet godina. Ali austrijski ministar je uvjeren kako se "tako nešto može provesti".

Piše: A. Šubić / DW
18.08.2012. 09:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh