« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JOSIPOVIĆ ZA APA

Moramo glasno poduprijeti pristup EU i približiti pregovore javnosti

Novoizabrani hrvatski predsjednik istaknuo je u razgovoru za austrijsku agenciju APA-u kako će raditi u korist pristupa Hrvatske Europskoj uniji i povećanju potpore među građanstvom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Denis Jerković/Cropix)
Više o

Europska unija

,

Ivo Josipović

"Moramo glasno poduprijeti pristup EU-u i što je moguće više približiti pregovore javnosti", rekao je Josipović austrijskoj agenciji dodajući kako za njega "kampanja za EU počinje 18. veljače", kada polaže prisegu kao treći hrvatski predsjednik.

Potpora građana Hrvatske pristupu Uniji već mjesecima stagnira ispod potrebnih 50 posto, napominje APA. Unatoč tome, novoizabrani predsjednik s optimizmom je procijenio kako je moguće, promijeniti taj trend.

U vrlo opširnom razgovoru s Ivom Josipovićem objavljenom u ponedjeljak, austrijska agencija iznosi glavna težišta budućeg mandata novog predsjednika Hrvatske. Osim pristupa EU, posebno se, kao i u predizbornoj kampanji, naglašava "pravednost", borba protiv korupcije i dobri odnosi sa susjednim državama, piše APA.

Na primjedbu da su njegove europske ambicije mnogi ocijenili kontroverznim, jer je u Saboru glasao protiv bilateralnog sporazuma o arbitraži sa Slovenijom, Josipović odgovara da i dalje vjeruje "da bi najbolje rješenje graničnog spora bilo pred Međunarodnim sudom", ali će "kao predsjednik poštovati sporazum u svim točkama". Josipović međutim upozorava da bi se, u slučaju da "arbitraža ne bude pozitivna za Hrvatsku, to sigurno negativno odrazilo na referendum o EU".

Uvjet za pristup EU je borba protiv korupcije. Samo što je to, nažalost, postalo već nešto poput "načina života", kaže novoizabrani predsjednik. Stoga i borbu protiv korupcije vidi na dvije razine. "Jedna je razina borba protiv korupcije u kojoj sve institucije trebaju obaviti svoj posao. Na drugoj se razini treba pokušati promijeniti svijest o tome kod stanovništva. To je teže, ali i djelotvornije", drži Josipović dodajući kako će tu i "sektor nevladinih udruga imati puno posla".

Treće težište novog predsjednika biti će odnosi sa susjedima. "To je strateško pitanje", kaže Josipović. "Dobri odnosi sa susjedima jamče mir i stabilnost, oni su osnova za sve druge oblike suradnje. Postoji jedno jedino otvoreno pitanje sa Slovenijom, ali se trudimo riješiti i to pitanje", rekao je novi predsjednik.

Sa Srbijom su odnosi trenutno napeti, primjećuje austrijska agencija. Međutim, Ivo Josipović ne misli da će pitanje Kosova imati posljedica po bilateralne odnose Hrvatske i Srbije. "Shvaćam traume koje ima Srbija, ali Kosovo je neovisno i što to prije shvate, to bolje".

O tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom Josipović smatra da sada možda više nisu ni potrebne. "Sad je stanje drugačije, i ako se trend na suradnji pojača, možda bi se tužba mogla povući. Ali, za to je nadležna vlada", kaže Josipović. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 12:53:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh