« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
PROBLEMI

Moody's snizio rejting Britanije zbog Brexita

Moody's upozorava da su izgledi za javne financije znatno oslabili jer vlada Therese May sve više dovodi u pitanje politiku štednje koju su vodili bivši premijer David Cameron i njegov ministar financija George Osborne

Problemi za Britaniju
Problemi za Britaniju (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

kreditni rejting

,

Moody's

,

Brexit

Agencija Moody's snizila je u petak kreditni rejting Velike Britanije za jedan stupanj jer smatra da su vladini planovi o sređivanju javnih financija skrenuli s puta i da će se gospodarstvo naći pod pritiskom Brexita.

Samo nekoliko sati nakon što je premijerka Theresa May iznijela planove za novi odnos s Europskom unijom, Moody's je smanjio rejting Britanije na Aa2 s Aa1, ističući rizike koji prijete petom po veličini svjetskom gospodarstvu zbog napuštanja Unije.

Britanija je smanjila svoj proračunski deficit s oko 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010. godini, nedugo nakon što je svjetska financijska kriza uzdrmala tu zemlju, na 2,3 posto u fiskalnoj godini koja je završila u ožujku.

No, Moody's upozorava da su izgledi za javne financije znatno oslabili jer vlada Therese May sve više dovodi u pitanje politiku štednje koju su vodili bivši premijer David Cameron i njegov ministar financija George Osborne.

Nakon sedam godina štednje, vlada je pod pritiskom da ublaži stegu u javnim financijama, a nedavno popuštanje u vezi plaća za policajce i radnike u zatvorima vjerojatno će se proširiti, poručio je Moody's.

"Sveukupno, Moody's očekuje da će potrošnja ubuduće biti znatno veća nego u okviru sadašnjih proračunskih planova vlade", navodi se u obrazloženju agencije.

Kao rezultat toga, proračunski deficit vjerojatno će ostati na 3 do 3,5 posto BDP-a u idućim godinama, veći od vladinih planova za smanjenje ispod 1 posto BDP-a do 2022. godine.

To znači, smatraju analitičari Moody'sa, da je Britanija jedno od rijetkih velikih europskih gospodarstava u kojima će javni dug porasti, vjerojatno na oko 93 posto BDP-a u 2019. godini.

U isto vrijeme, pritisci na proračun će rasti jer će se rast britanskog gospodarstva zbog Brexita usporiti na samo 1 posto u idućoj godini, s 1,8 posto u 2017., poručio je Moody's.

Na odgovor britanske vlade nije trebalo dugo čekati. Poručila je kako je kako je Moody'sova procjena utjecaja Brexita na gospodarstvo "zastarjela".

23.09.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh