« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
HMMM...

MOO u problemima

Ekstremne sigurnosne rupe u aplikaciji „My2022“ za Zimske olimpijske igre u Pekingu ukazuju na nedostatak brige MOO-a za sve sudionike, smatra Stefan Nestler

Problema koliko želite...
Problema koliko želite... (Arhiva)
Više o

Peking

,

MOO

,

Zimske olimpijske igre

,

aplikacija

Nije tajna da autoritarne vlade (i ne samo one) koriste prednosti sigurnosnih rupa na Internetu. Isto tako se zna da je Kina daleko ispred svih kada je u pitanju elektronsko špijuniranje. 

Zapravo je opasnost bila očita - da se olimpijska aplikacija razvijena u Kini i preporučena svim stranim gostima neće koristi samo za praćenje mogućih zaraza koronavirusom tijekom predstojećih Zimskih igara u Pekingu.

Tajna tekstualna datoteka osjetljivih pojmova

Utoliko je veći značaj zaključka informatičkih forenzičara iz „Citizen Lab" Sveučilišta u Torontu - da su „sigurnosne mjere aplikacije My2022 potpuno neefikasne i ne štite od prenošenja osjetljivih podataka neovlaštenim trećim osobama". Dakle: ne da nedovoljno štite, nego su potpuno neefikasne! 

IT istraživači su također otkrili tekstualni podatak koji još nije aktiviran, ali je dio aplikacije i sadrži preko 2.400 pojmova koji su politički osjetljivi u Kini, kao što su „Ujguri" ili „Dalaj Lama". 

Time bi konačno trebalo biti dokazano ono na što stručnjaci već dulje vrijeme upozoravaju: ne radi se samo o medicinskoj kontroli, nego i o političkom špijuniranju sportaša, njihovog pomoćnog osoblja i svih ostalih olimpijskih gostiju - kao na primjer novinara.

Naivni, nemarni ili pomagači?

A kakvo je ponašanje Međunarodnog olimpijskog odbora, koji kao organizator Igara ima dužnost brinuti se o svim sudionicima?

U takozvanom „Playbook"-u za igre u Pekingu, MOO savjetuje svim sudionicima da koriste My2022 i uvjerava ih da aplikacija odgovara „međunarodnim standardima i kineskim zakonima".

Je li MOO zaista vjerovao da će se aplikacija koristiti samo za borbu protiv korone? A kada su IT stručnjaci u ime Olimpijske organizacije provjerili aplikaciju - zašto nisu otkrili te ozbiljne sigurnosne propuste? Je li to možda prešutno prihvaćeno kako ne bi isprovocirali domaćina, svjetsku silu Kinu? 

I ne čineći ništa može se biti pomagač autokratima.

Piše: Stefan Nestler/DW
20.01.2022. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh