« Film
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
DOĐITE

Monumentalna televizijska serija na kino platnu!

Od rujna do prosinca 2017. u MM centru će se u dvotjednom terminu ponedjeljkom u 20 sati prikazivati osmodijelna britanska televizijska serija - Up

Monumentalni dokumentarac Up
Monumentalni dokumentarac Up (Kultura promjene)
Više o

Kultura promjene

,

Up

uloga televizijskih serija u današnjoj popularnoj kulturi odavno je prerasla okvire (čak i najvećih) televizijskih ekrana. I premda je kvaliteta produkcije i postprodukcije istih na vrlo visokoj razini, njihovo je prikazivanje, osim premijernih epizoda najvećih uspješnica u sklopu vodećih svjetskih festivala, ograničeno upravo na televizijske ekrane, za koje su i producirani. Izmještanjem televizijske serije u prostor kinodvorane, kao prostor za redovno gledanje pojedinih epizoda, eksperiment je u sadržajnom i tehničkom pogledu. Od rujna do prosinca 2017. u MM centru će se u dvotjednom terminu ponedjeljkom u 20 sati prikazivati osmodijelna britanska televizijska serija - Up, monumentalni dokumentaristički eksperiment, nastala još davne 1964. godine.

25. rujna u 20:00 u MM centru prikazuje prve dvije epizode (7 Up i Sedam plus 7) i ugošćujemo višestruko nagrađivanog autora dokumentarnih i igranih filmova, Gorana Devića. Razgovor moderira Jelena Ostojić. Nova epizoda (21 Up) na rasporedu je 9. listopada.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na službenim stranicama i na Facebook eventu.

Zamišljena kao jedna emisija u sklopu programa Svijet u pokretu (World in Action) britanske televizijske kuće Granada (danas ITV), snimljena je polusatna epizoda, 7 Up, o zadivljujućem svijetu sedmogodišnje djece iz različitih slojeva britanskog društva u režiji kanadskog redatelja i scenarista Paula Almonda.

Osnovna nit vodilja emisije bila je „dajte mi sedmogodišnje dijete, a ja ću vama dati odrasloga čovjeka". Nakon velikog uspjeha 7 Up-aMichael Apted (Almondov asistent, kasnije poznat po blockbusterima poput Svijet nije dovoljan, Kronike Iz Narnije: Plovidba Broda Zorogaza...) nastavio je pratiti istu skupinu djece i svakih 7 godina snimljen je novi nastavak koji prati živote protagonista iz prve epizode. 2012. snimljen je posljednji nastavak koji portretira 56-godišnje junake.

Up je dokumentarni eksperiment, svojevrsna longitudinalna studija koja govori puno više od dokumentiranja tuđih života. Upgovori o društvu u cjelini, pravilima vladajućeg sistema, o promjenama društvenih paradigmi, jednakosti šansi, klasnim odnosima, o determinizmu, o socio-ekonomskoj mobilnosti, religiji, ali i strahovima i željama, razmišljanjima o budućnosti protagonista kojoj opet, u narednim nastavcima serije, na neki način i svjedočimo.

Ukratko, kroz prikaze života protagonista prelamaju se sva ona pitanja koja stanu u jedan ljudski vijek. Ovakav inventivni dokumentarizam ima snažnu moć bilježenja prolaznosti vremena i predstavlja ingeniozan primjer korištenja filmskog medija koji nas odvodi do same srži stvarnosti života.

20.09.2017. 14:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh