« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
PROTUNAPAD

Montažstrojev projekt za najodvažnije

Visokorizičnim plesom protiv mina, kaže ekipa iz Montažstroja pozivajući zainteresirane

Ples po bivšim minskim poljima
Ples po bivšim minskim poljima (Montažstroj)
Više o

Montažstroj

,

Protunapad

,

ples protiv mina

Regrutacija protagonista za novi filmsko-plesni projekt „Protunapad" je u tijeku. Montažstroj traži 7 plesača koji su dovoljno hrabri i društveno osviješteni, poduzetni i znatiželjni, spremni na izazov i avanturu ali i pametni i snalažljivi jer upravo će takve osobe kao protagonisti filma testirati sigurnost razminiranih polja u Hrvatskoj. Najodvažnijih 7 plesača bit će izabrani tijekom edukativno-kreativne radionice nakon čega će započeti pripreme za plesnu turneju po divnim ali i potencijalno opasnim lokacijama lijepe naše.

Montažstrojev dokumentarno-igrani film „Protunapad" u režiji Boruta Šeparovića snimat će se sljedeće dvije godine. „Protunapad" je film s karakteristikama road movie žanra a pratit će sazivanje plesne skupine „Protunapad" koja će kombijem putovati od Vukovara do Dubrovnika u potrazi za razminiranim lokacijama u Hrvatskoj.

Ispred svakog bivšeg minskog polja, danas razminiranog, sastat će se s nizom osoba - pirotehničarima (aktivnima, umirovljenima i stradalima), vojnicima koji su u ratu pretrčali preko minskog polja, stradalnicima minskih incidenata, političkim i stručnim predstavnici državnih ureda i agencija u području razminiranja...

U razgovoru s plesačima ove će ih osobe uvjeriti u sigurnost kretanja na odabranoj lokaciji ili će pak izraziti svoje sumnje i strah vezane uz skrivenu opasnost minskih naprava koje su možda, unatoč akcijama razminiranja, zaostale u zemlji.

Tek u trenutku u kojem će sugovornik plesača uvjeren u osobnu sigurnost pristati zakoračiti polje i zaplesati, čitava će ekipa zagaziti na tlo kako bi snimila plesnu izvedbu u funkciji aktivističkog zagovora slobode. Film „Protunapad" pokazat će do sada neotkrivenu sliku minskog problema u Hrvatskoj ali će i audiovizualnu i plesnu/izvedbenu umjetnost postaviti u angažiranu poziciju u kojoj je ples više od umjetnosti.

Zainteresirani se mogu prijaviti slanjem kratkog životopisa i kontaktnih podataka na protunapad@montazstroj.hr sve do 26. siječnja nakon čega će od 28. siječnja do 2. veljače sudjelovati u obaveznoj edukativno-kreativnoj radionici u kojoj će proširiti svoje znanje o minskom problemu u Hrvatskoj te testirati vlastitu hrabrost za sudjelovanje u ovom jedinstvenom projektu.

23.01.2013. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh