« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
CINICI

Monsanto izbjegao pojavljivanje na moralnom suđenju u Haagu

Međunarodni će suci razmotriti optužbe poljoprivrednih grupa koje tvrde da je tvrtka Monsanto prekršila ljudska prava, počinila zločin protiv humanosti, ekocid i ogromnu štetu okolišu

Monsanto odbija odgovornost
Monsanto odbija odgovornost (Arhiva)
Više o

Haag

,

Monsanto

,

moralno suđenje

Monsanto, zloglasni vodeći svjetski proizvođač genetski modificiranog sjemena koji po zadnjim vijestima postaje dio njemačke grupacije Bayer odbio je sudjelovati na suđenju u Haagu i braniti svoje poslovanjen.

Trodnevni će se tribunal održati ovoga vikenda, i to u obliku međunarodnog suda pravde, ali neće imati pravnu snagu.

Organizatori su saslušanje opisali kao "moralno suđenje" ili "test međunarodnog prava". Sudjelovat će 30 svjedoka i žrtava Monsanta, među kojima su nekadašnji UN-ov izvjestitelj Olivier De Schutter, argentinski liječnici, meksički toksikolozi i pčelari te znanstvenici iz 15 zemalja. Na kraju će pet sudaca dati svoje detaljno i opširno pravno mišljenje.

Glasnogovornica projekta izjavila je kako je cilj procijeniti optužbe i kakvu je štetu ljudskom zdravlju i okolišu nanijela tvrtka tijekom godina svoga poslovanja. "Monsanto promovira agroindustrijski model koji pridonosi barem trećini ukupnih emisija stakleničkih plinova, odgovoran je za potrošnju izvora zemlje i vode, izumiranje vrsta i smanjenje biološke različitosti. Ovaj model prijeti suverenosti ljudske hrane patentiranjem sjemena i privatiziranjem života", rekla je.

Monsanto je proizvodio stotine tisuća tona Agenta Orange, kemijskog oružja koje se koristilo u Vijetnamskom ratu te razvio otrovne spojeve koji se koriste u poljoprivredi. Mišljenje sudaca će se moći koristiti u budućim parnicama protiv Monsanta ili drugih kemijskih proizvođača. Direktori Monsanta tvrde da su suđenje namjestili proizvođači organske hrane te su ga nazvali namještenim

13.10.2016. 10:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh