Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2016. 10:02:00
CINICI

Monsanto izbjegao pojavljivanje na moralnom suđenju u Haagu

Međunarodni će suci razmotriti optužbe poljoprivrednih grupa koje tvrde da je tvrtka Monsanto prekršila ljudska prava, počinila zločin protiv humanosti, ekocid i ogromnu štetu okolišu

Monsanto odbija odgovornost
Monsanto odbija odgovornost (Arhiva)

Monsanto, zloglasni vodeći svjetski proizvođač genetski modificiranog sjemena koji po zadnjim vijestima postaje dio njemačke grupacije Bayer odbio je sudjelovati na suđenju u Haagu i braniti svoje poslovanjen.

Trodnevni će se tribunal održati ovoga vikenda, i to u obliku međunarodnog suda pravde, ali neće imati pravnu snagu.

Organizatori su saslušanje opisali kao "moralno suđenje" ili "test međunarodnog prava". Sudjelovat će 30 svjedoka i žrtava Monsanta, među kojima su nekadašnji UN-ov izvjestitelj Olivier De Schutter, argentinski liječnici, meksički toksikolozi i pčelari te znanstvenici iz 15 zemalja. Na kraju će pet sudaca dati svoje detaljno i opširno pravno mišljenje.

Glasnogovornica projekta izjavila je kako je cilj procijeniti optužbe i kakvu je štetu ljudskom zdravlju i okolišu nanijela tvrtka tijekom godina svoga poslovanja. "Monsanto promovira agroindustrijski model koji pridonosi barem trećini ukupnih emisija stakleničkih plinova, odgovoran je za potrošnju izvora zemlje i vode, izumiranje vrsta i smanjenje biološke različitosti. Ovaj model prijeti suverenosti ljudske hrane patentiranjem sjemena i privatiziranjem života", rekla je.

Monsanto je proizvodio stotine tisuća tona Agenta Orange, kemijskog oružja koje se koristilo u Vijetnamskom ratu te razvio otrovne spojeve koji se koriste u poljoprivredi. Mišljenje sudaca će se moći koristiti u budućim parnicama protiv Monsanta ili drugih kemijskih proizvođača. Direktori Monsanta tvrde da su suđenje namjestili proizvođači organske hrane te su ga nazvali namještenim

13.10.2016. 10:02:00
http://metro-portal.hr/monsanto-izbjegao-pojavljivanje-na-moralnom-sudjenju-u-haagu/100732/