« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
PAPA PROGLASIO:

Mons. Mijo Gorski proglašen pomoćnim biskupom zagrebačkim

Ređenje novoga biskupa bit će u zagrebačkoj katedrali u subotu, 3. srpnja 2010. godine u 10 sati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

biskup

,

Zagrebačka nadbiskupija

,

Hrvatski bog Merkur

Papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Miju Gorskog, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog i ravnatelja Nadbiskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, pomoćnim biskupom zagrebačkim i dodijelio mu titulu naslovnog biskupa Epidauruma (Cavtat), priopćeno je danas iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Vijest o imenovanju objavljena je u ponedjeljak, 3. svibnja u 12 sati u Rimu, a u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu istodobno ju je objavio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Mario Roberto Cassari.

Mons. Mijo Gorski rođen je 17. rujna 1952. godine u Gori Veterničkoj, župa Mihovljan, kao deveto dijete u obitelji. Nakon osnovne škole, kao pitomac Dječačkog sjemeništa na Šalati, završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Kao bogoslov Zagrebačke nadbiskupije pohađao je teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu na kojem je diplomirao 1977. godine.

Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 26. lipnja 1977. godine. Službu župnog vikara od 1978. do 1979. godine vršio je u Vrbovcu, a od 1979. do 1982. godine u župi sv. Blaža u Zagrebu. Od 1982. do 1997. godine vršio je službu upravitelja župe sv. Mateja, Zagreb-Dugave, gdje je sagradio i župnu crkvu. Od 1997. do 1998. godine bio je upravitelj župe sv. Anastazije u Samoboru te dekan Okićkog dekanata. Od 1998. do 2002. godine bio je župnik župe sv. Blaža u Zagrebu, kada je obnašao i službu biskupskog vikara za grad Zagreb. Godine 2002. imenovan je rektorom Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa, a tu je službu vršio do 2008. godine. Pod njegovim je vodstvom, kao predsjednika Odbora za obnovu zgrade Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa, temeljito obnovljena zagrada drevnog zagrebačkog Sjemeništa. Godine 2008. imenovan je kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog, i ravnateljem Nadbiskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Član je Prezbiterskog vijeća i Zbora savjetnika Zagrebačke nadbiskupije.

Ređenje novoga biskupa bit će u zagrebačkoj katedrali u subotu, 3. srpnja 2010. godine u 10 sati, najavljuje se u priopćenju Zagrebačke nadbiskupije.(hina/metro-portal)

03.05.2010. 13:18:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh