« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
KULTURA

Mons je Europska prijestolnica kulture 2015.

Belgijski grad Mons, koji će od subote godinu dana nositi titulu Europske prijestolnice kulture, posjetiteljima će do prosinca ponuditi tristotinjak raznovrsnih događaja

Mali Mons s velikim ambicijama
Mali Mons s velikim ambicijama (Arhiva)
Više o

Vincent van Gogh

,

prijestolnica kulture

,

Mons

Mons, živopisni belgijski gradić jedna je od dvije europske prijestolnice kulture za 2015. godinu, a najznačajniji događaj bit će velika izložba Vincenta van Gogha kojase otvara u nedjelju, a na njoj će dvogodišnji boravak slavnoga slikara u Monsu predstaviti 70 njegovih djela. 

'Tom izložbom u našu se zemlju vraća veliki genij koji je kod nas počeo crtati', istaknuo je glavni povjerenik projekta Mons-2015 Yves Vasseur.

'Vidjet ćemo u tim Van Goghovim crtežima svu njegovu senzibilnost i ljubav prema radništvu', dodao je u povodu izložbe koja će biti otvorena do 17. svibnja.

U tome frankofonom gradu na jugu Belgije, koji se nada da će titula prijestolnice dati novu snagu regiji teško pogođenoj krizom, ove će se godine otvoriti pet muzeja, kongresni centar i dvije kazališne dvorane.

Unatoč najavljenom snijegu i povećanim mjerama sigurnosti zbog terorističke prijetnje, grad strateški smješten u trokutu Pariz-Amsterdam-London, čija se povijest može pratiti do ranoga srednjeg vijeka, na svečanom otvorenju, na kojem će biti i kralj Filip, očekuje više od 100 tisuća posjetitelja.

Dvadesetak uličnih spektakla, 'svjetlosnih instalacija' i ples na nedavno obnovljenome glavnom trgu posjetiteljima će ponuditi živahno karnevalsko ozračje.

24.01.2015. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh