« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
SVAŠTA

Monetizacija autocesta se dovršava

Monetizacija autocesta trebala bi biti dovršena do kraja ove godine, a najkasnije u veljači iduće kada se očekuje i jednokratna isplata

Vladi lova za nove automobile i uhljebe, nama više cestarine
Vladi lova za nove automobile i uhljebe, nama više cestarine (HAK)
Više o

monetizacija autocesta

,

koncesijski ugovor

Monetizacija autocesta trebala bi krenuti najkasnije u veljači sljedeće godine, a Vlada očekuje inkasiranje između 2.5 i 3 milijarde eura.

Zainteresiranima za monetizaciju bit će, nakon što sredinom rujna bude dovršen, ponuđen nacrt koncesijskog ugovora s već poznatim parametrima (od 2,5 do 3 milijarde eura ovisno o koncesijskom roku od 30 do 50 godina) na koji trebaju dati obvezujuće ponude u roku od 45 dana. Nakon toga se ulazi u pregovore s ponuditeljima u kojima se nastoje postići što bolji uvjeti i odabrati najpovoljniji. U Ministarstvu su zadovoljni iskazanim interesom s obzirom da se javilo više od tri interesenta i jer su svi izrazili spremnost nastaviti nadmetanje.

Na nacrtu ugovora radi tvrtka Shearman & Sterling koja je angažirala odvjetničko društvo Hanžeković i partneri nakon što u Vladi nisu bili zadovoljni nacrtom koji je izradila odvjetnička kuća Wolf Theiss budući je na njega značajnih 10-ak primjedaba dalo i Državno odvjetništvo RH pa je s njima raskinut ugovor. Iz Ministarstva naglašavaju kako dorada nacrta ugovora neće izazvati dodatan trošak.

U Ministarstvu nemaju poseban komentar na najavu Nezavisnog cestarskog sindikata da u listopadu započinje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta no navode da se ne radi o rasprodaji nego davanju na upravljanje po standardima uz naknadu. Podsjećaju da je za autoceste još potrebno otplatiti kredita u visini od četiri milijarde eura bez kamata pri čemu su neki s vrlo visokom kamatom (8 do 10 posto) koje bi se dobivenim novcem 'prebilo'. U protivnom bi taj iznos u redovitoj otplati na kraju bio znatno veći.

20.08.2014. 15:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh