« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
POLITIČKA PARALIZA

Moldavija raspisuje izbore nakon neuspjelog referenduma

Proeuropski čelnici Moldavije složili su se o raspisivanju novih parlamentarnih izbora kako bi riješili pat-poziciju nakon slabog odaziva birača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

referendum

,

izbori

,

Moldavija

Oporbeni komunisti u Moldaviji otkrili su da im je Savez za europske integarcije, koji čine četiri stranke, priznao da sada moraju raspisati nove izbore, što su oporbenjaci, koji su pozivali na bojkot referenduma, i željeli.

"S obzirom na stanje kakvo jest, moramo ići na ustavni sud po savjet o raspuštanju parlamenta i određivanju datuma novih izbora", rekao je obnašatelj dužnosti predsjednika Mihai Ghimpu u ime četiri čelnika tog saveza.

Savez je na vlast došao prije godinu dana, nakon osam godina komunističke vladavine, zahvaljujući obećanju da će Moldaviju uvesti u europsku maticu.

Neuspjeh referenduma naštetio je vladinim ciljevima da provede reforme koje bi Moldaviju jednoga dana pripremile za članstvo u Europskoj uniji. Čelnici Saveza raspisali su referendum kako bi dobili suglasnost birača da promijene način biranja predsjednika tako da ga se bira na izborima, a ne u parlamentu, te kako bi prekinuli neprekidnu političku paralizu u toj zemlji. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 20:15:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh