« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
parlamentarni izbori

Moldavija ponovno prebrojava glasačke listiće

Novo brojenje u nedjelju je naredio Ustavni sud nakon prijepornih izbora 5. travnja i velikih nereda u zemlji.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva)
Više o

oporba

,

komunisti

,

izbori u Moldaviji

,

ponovno prebrojavanje glasačkih listića

,

parlamentarni izbori Moldavija

,

najsiromašnija zemlja Europe

,

nepostojeći birači

,

izborna farsa

U Moldaviji su se u srijedu ponovno brojili glasački listići što je odlučeno nakon masovnih prosvjeda zbog osporavanja parlamentarnih izbora i nereda, naveli su dužnosnici te bivše sovjetske republike.

"Središnje izborno povjerenstvo predstavit će izborne rezultate kad se ponovno prebroje glasovi u razdoblju predviđenu zakonom", rekla je Renata Lapti, zamjenica predsjednika povjerenstva.

Brojenje bi trebalo završiti u srijedu navečer u raznim biračkim uredima, a rezultati će biti na raspolaganju izbornom povjerenstvu nakon petka, rekla je.

Glavni oporbeni dužnosnici objavili su da neće sudjelovati u novom brojenju koje nazivaju farsom komunista, pobjednika izbora.

Oporba drži da su komunističke vlasti uključile velik broj nepostojećih birača na izborne liste i da ponovno brojenje listića neće pokazati nikakvu prijevaru.

Tri oporbene stranke skupile su blizu 36 posto glasova, a izborni pobjednici, komunisti, oko 50 posto, po službenim rezultatima.

Nakon potvrđenih rezultata parlament će morati izabrati nasljednika predsjednika Vladimira Voronjina na čelu te najsiromašnije zemlje u Europi.

Jedna osoba je ubijena, više desetaka ranjeno i više od 300 uhićeno u tijeku poslijeizbornih nereda koji su izbili 7. travnja. (hina/metro-portal)

15.04.2009. 19:52:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh