« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PREVARA?

MOL prijavljen Državnom odvjetništvu

HANFA je prijavila mađarskog suvlasnika INE za kazneno djelo manipulacije tržištem

Fotografija vijesti
Više o

dionice

,

INA

,

HANFA

,

MOL

,

Mario Hoffman

Kako navodi Večernji list, HANFA je prijavila MOL Državnom odvjetništvu zbog potajnog kupovanja dionica INE na Zagrebačkoj burzi, a u cijelu je priču navodno umiješan i slovački tajkun Mario Hoffman.

Kontroverzni car slovačke privatizacije navodno ima i dobre veze u podzemlju, pa se pretpostavlja da je u kupovinu dionica INE uključen kako bi oprao novac. Hoffman je već imao nekoliko prijava i skandala vezanih za korupciju i pranje novca.

HANFA vjeruje da je novac kojim je Hoffman kupovao dionice INE nezakonitog podrijetla. Među aferama vezanim za Hoffmana najčešće se spominje njegova tvrtka Istokapital za koju se sumnja da je povezana s ruskim podzemljem i služi kao paravan za pranje novca.

Hoffmanove veze s podzemljem vode preko bivših slovačkih tajnih agenata, jer je obavještajno podzemlje Istočne Europe nakon pada Berlinskog zida i komunizma uspostavilo snažne veze s kriminalnim podzemljem.

Jedan od poduhvata je i pakt s vladom državice Turks and Caicos, gdje je Hoffman ugovorio najam zemljišta vrijednog 8 milijuna dolara na 99 godina, uz godišnji najam od 238 dolara?! Partner u tom poslu mu je brat premijera otočne državice Michaela Misicka Chal, a premijer je Hoffmanu odobrio i poseban status imigranta.

Ukoliko se optužbe koje iznosi HANFA pokažu točnim, teško je predvidjeti poteze Vlade koja je danas izbjegla donošenje zakona kojim bi se onemogućilo potpuno preuzimanje INE, uz optužbe oporbe da se radi o podilaženju EU.

02.04.2011. 21:46:01
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HCOIE
    24.05.2011. 14:44
    Privatizacija INA-e je zapela i treba pričekati rezultat,a prava istina će u epilogu spomenutih sudskih procesa na kapanjku izlaziti u javnost. Nedvojbeno je sljedeće: INA i njezina privatizacija potvrda su istine kako svaka zemlja svoje strateške resurse mora tretirati kao kapital, a ne kao socijalnu ili dnevnopolitičku kategoriju što je INA , na žalost bila. Vlasništvo nad INA-om se redovito koristilo kao mehanizam za socijalno depreciranje cijena energenata, kada je to trebalo bilo kojoj vladajućoj političkoj garnituri, a povremeno i kao svojevrsna politička samoposluga kada je trebalo riješiti poneku kadrovsku kombinaciju u okviru vladajuće garniture. Pri tome je strategija gospodarenja nacionalnim energetskim resursima ili strategija razvoja bila sporedna stvar.Zanima nas da li netko iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga misli da su ovakvi postupci magnet za strane ulagače u Republici Hrvatskoj. HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh