« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
LOŠE!

Moguće je da više od polovice lijekova za karcinome uopće ne djeluje

Prema posljednjim istraživanjima, polovica lijekova za karcinome dostupnih na europskom tržištu nije pokazalo nikakav učinak.

Koliko su lijekovi uistinu korisni?
Koliko su lijekovi uistinu korisni? (Pexels)
Više o

karcinom

,

lijek

,

djelovanje

Svi lijekovi koji se koriste na europskom tržištu trebaju prethodno odobrenje European Medicines Agency (EMA), no novo istraživanje objavljeno u "The British Medical Journal" (BMJ), dokazalo je da od svih lijekova odobrenih od te agencije između 2009. i 2013. ukupno 57% (39/68) njih nije dokazalo nikakvo djelovanje, ni u vidu poboljšanja zdravstvenog stanja ni u vidu smanjene smrtnosti.

Prema posljednjim istraživanjima, polovica lijekova za karcinome dostupnih na europskom tržištu nije pokazalo nikakav učinak.

Nakon 5 godina praćenja, samo je polovica pacijenata pokazala bolju kvalitetu života zahvaljujući liječenju i placebo efektu. Za ostalih 49% slučajeva još se s poudanjem ne može reći jesu li lijekovi zaslužni za preživljavanje pacijenata i poboljšanje njihovog zdravstvenog stanja.

Zbog dobivenih rezultata, istraživači su zatražili od EMA-e da postrože kontrole prije autorizacije novih lijekova za karcinome.

Iz EMA-e komentiraju da nemaju vremena analizirati rezultate spomenutog istraživanja pa ne žele komentirati njihove dokaze, no tvrde da su spremni na daljnje razgovore.

Piše: Andrea Holi
12.10.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh