« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
EHH ...

Mogu li ministri financija EU-a mirno spavati?

Ministri financija EU-a složili su se s pokretanjem postupka protiv Španjolske i Portugala zbog kršenja pakta o stabilnosti eura. Wolfgang Schäuble ukazuje na europska pravila. Ministre muče i posljedice Brexita

Problema kao u priči
Problema kao u priči (Arhiva)
Više o

EU

,

financije

,

Brexit

"To su junaci", kaže ironično savezni ministar financija Wolfgang Schäuble o vodećim zagovornicima britanskog napuštanja Europske unije koji su se u međuvremenu povukli. "Najprije se pobrinuti da Velika Britanija istupi, a onda pobjeći ..." Na Schäubleu se vidi koliko ga takvo držanje ljuti. A kako će se dalje stvari razvijati nitko ne zna. Ministri bi htjeli što prije stvoriti jasnoću da bi se ograničili rizici. I apeliraju na London da što je prije moguće započnu postupak napuštanja EU-a prema članku 50.

O sljedećim koracima u Europi Wolfgang Schäuble ima jasne predodžbe. "Neće sad biti promjene ugovora, na to ne bismo trebali trošiti energiju." Dakle, neće biti temeljitih reformi. Umjesto toga EU mora primjenjivati postojeća pravila i tako dokazati svoju sposobnost djelovanja, kaže Schäuble. "Sad moramo sve učiniti da Europa može ispuniti svoje zadaće u 21. stoljeću." A u njih po mišljenju njemačkog ministra financija pripada prije svega to da se najavljuje samo ono što se može ispuniti. Inače će Europa dalje gubiti povjerenje. Ipak, tješi ga što je Brexit ojačao potporu Nijemaca Europskoj uniji. Neki građani su shvatili kako je dragocjeno europsko ujedinjenje, rekao je Schäuble.

Kazne za kršenje pakta stabilnosti

Španjolska i Portugal su prve zemlje koje će osjetiti novu vjernost načelima Europske unije. Protiv obiju zemalja pokrenut je postupak zbog osjetnog prekoračenja dopuštenog novog zaduženja državnog proračuna. U svibnju je Europska komisija od toga odustala jer se bojala da će potaknuti dodatno protueuropsko raspoloženje. Ali, nakon jasnih uputa ministara financija pokrenut je postupak za sankcioniranje.

U idućih 20 dana će Komisija iznijeti prijedloge kako bi Madrid i Lisabon trebali biti kažnjeni. Ne očekuje se novčano kažnjavanje, ali vjerojatno obustava dijela sredstava iz europskog proračuna za 2017. godinu. Vjerojatno će biti obustavljena sredstva za poticanje ujednačavanja infrastrukture. Za Španjolsku je predviđeno više od milijarde eura, za portugal oko 500 milijuna. Ipak, te zemlje novac ne gube trajno, on može biti povučen kasnije kad kažnjene zemlje ponovo budu poštivale pravila o zaduživanju proračuna. "To je dovoljna motivacija", smatra Wolfgang Schäuble i postupak sankcioniranja naziva "kvazi-automatizmom". Pogođene zemlje različito reagiraju. Španjolska namjerava povećanjem poreza povećati državne prihode, Portugal kritizira sankcije kao "kontraproduktivne".

Na pitanje zašto ne budu uvedene sankcije protiv Francuske koja stalno krši pakt o stabilnosti, ministar pokazuje prstom na Europsku komisiju. Ona je mjerodavna za pokretanje mehanizma. Jean-Claude Juncker je na to pitanje nedavno odgovorio politički: "Zato što je to Francuska." Za razliku od njega Schäuble bi primjenjivao jednaka pravila za male i velike države. "Istočni grijeh" takvog ponašanja on vidi u 2003. kad je Njemačka zbog prevelikog novog zaduženja istina opomenuta, ali nije kažnjena.

Kriza banaka u Italiji

O stanju talijanskih banaka ministri financija EU-a nisu puno rekli. Samo je predstavnik Češke govorio o krizi koja je gora nego Brexit. Wolfgang Schäuble smatra da je opasnost puno dublja i ukazuje na europska pravila koja imaju dovoljno prostora za "ispravne odluke" u vezi s državnom pomoći, čime je neizravno rekao da njegov talijanski kolega Pier Carlo Padoan nije donio ispravnu odluku. Istovremeno je Schäuble kritizirao i europsku ustanovu za nadzor banaka. Kad čuje za nenaplative kredite, onda se pita zašto postoji ustanova za nadzor banaka, kaže Schäuble. U svakom slučaju smatra da treba pričekati provjeru banaka krajem srpnja.

Talijanske banke navodno imaju oko 360 milijarda eura nenaplativih kredita. Talijanski predsjednik vlade Matteo Renzi želi ih sanirati državnom pomoći jer ne želi da u tomu sudjeluju male štediše, što je u suprotnosti s novim pravilima EU-a. Za to postoje dvije mogućnosti: on može zatražiti pomoć Fonda za spas eura ESM. Ali, za to bi morao ispuniti neke uvjete. Ili zatražiti takozvani bail-in, koji može biti odobren u posebnim uvjetima, primjerice kod opasnosti širenja opasnosti na druga financijska tržišta eurozone.

Ali, ugrožene nisu samo talijanske banke,nego prije svega premijer Matteo Renzi. Ako bi on pao i na vlast došli EU-skeptičari, Europska unija bi bila suočena s teškom krizom u jednoj od njezinih utemeljiteljica. A to bi svima moglo donijeti nesane noći. Zato Schäuble na kraju kaže: "Tko sad ne može dobro spavati taj nije za ovaj posao."


Piše: Barbara Wesel/DW
14.07.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh