« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PUSTI, PUSTI MODU

Modni predmeti koji su prava katastrofa za vaše zdravlje

Donosimo vam nekoliko naizgled nedužnih modnih predmeta i dodataka koji se u određenim slučajevima mogu pretvoriti u pravu zdravstvenu noćnu moru

Fotografija vijesti
Više o

štikle

,

odjeća

,

obuća

,

torbica cipele

,

kravata

,

skinny hlače

,

spanx

Da nekim ljudima niti jedna cijena nije previsoka za ljepotu svjedočimo svakodnevno gledajući brojne domaće i inozemne zvijezde i zvjezdice kako paradiraju celebrity nebom, koje uglavnom predvode trendove u bizarnim ili upitnim modnim stilovima i izričajima, ne mareći pritom previše za svoje zdravlje.

Ipak, takvim ljudima te stvari ulaze u opis posla i više su nego izdašno za to plaćene. S druge strane, većina nas si tako nešto ipak ne može niti smije priuštiti, zbog čega uvijek moramo stavljati svoje zdravlje na prvo mjesto, pa makar zbog toga ispali modno „out" ili neosviješteni. Donosimo vam nekoliko naizgled nedužnih modnih predmeta i dodataka koji se u određenim slučajevima mogu pretvoriti u pravu zdravstvenu noćnu moru.

Skinny hlače


Kao što im i samo ime govori, skinny hlače nose se kao druga koža, a nosite li ih ikako drukčije radite to onda pogrešno. Nimalo neočekivano, istraživanje na Sveučilištu Indiana pokazalo je kako prečesto nošenje takvih hlača uzrokuje probleme s probavnom, a krivi ih se i za bolove u leđima, gljivične infekcije u žena te jednim relativno rijetkim stanjem zvanim lipoatrophia semicircularis, koje karakteriziraju horizontalne lezije oko bedara.

Spanx


Još jedan od brendova kojeg su proslavile holivudske zvijezde, ovo omiljeno „pametno donje rublje" krivac je za pritiskanje živaca i smanjen dovod kisika u stanice. Nemojte reći da niste bili upozoreni.

Košulja i kravata


Studija Sveučilišta Cornell pokazala je kako visokih 67 posto muškaraca nosi košulju preuskog ovratnika na posao, a većina njih prejako steže i kravatu. Ovakva praksa može smanjiti dotok krvi u mozak, uzrokovati smanjenu pokretnost mišića u vratu te uzrokovati bolove u leđima i ramenima. Isto tako, budući da se rijetko peru, kravate su pravi prijenosnik zaraznih bolesti.

Štikle


Osim ukoliko niste posljednjih dva desetljeća živjeli na drvetu, zasigurno ste barem jednom čuli ili pročitali da nošenje štikli uzrokuje cijeli niz problema. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da većina žena nosi premale cipele s visokom petom, što samo pogoršava ionako visok rizik za razvojem neželjenih zdravstvenih posljedica, među kojima su najgore frakture i uganuće gležnja.

Japanke


Iako biste mogli pomisliti kako su zbog ravnog đona ipak manje štetne od štikli, znanstvenici tvrde kako su japanke zapravo još gora i opasnija obuća. Istraživači sa Sveučilišta Auburn proveli su studiju koja je pokazala kako hodanje u japankama uzrokuje grčeve i bolna stopala, bolove u listovima, probleme s kukovima te nepovratne promjene u hodu.

Ručne torbice


Nošenje preteške torbice uvijek na istom ramenu može nam poremetiti ravnoću leđa i trajno nas nakriviti na jednu stranu. Stručnjaci preporučaju da nikada ne biste smjeli nositi torbicu težu od pet posto vaše tjelesne težine.

27.02.2012. 12:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh