« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEMA VIŠE SUPERMANA...

Moderni superheroji su loši uzori

Superheroj današnjice je ili macho frajer kojeg zanimaju samo žene i oružje ili šaljivi lijenčina koji izbjegava bilo kakvu odgovornost

superheroj
superheroj (Shutterstock)
Više o

Uzor

,

dječaci

,

Edie Falco

,

Sv. Ćiril i Metod

Istraživanje američke psihologinje Sharon Lamb sa Sveučilišta Massachusetts pokazalo je da s današnjice samo ''macho'' muškarci i pružaju loš primjer dječacima. Time se uvelike razlikuju od heroja kakve smo prije poznavali, a koji su pokazivali i svoju nježniju stranu. Danas su superheroji koje vidimo na televiziji samo akcijski junaci koji su stalno nasilni, prenosi BBC.

Prof. Lamb je sa svojim kolegama ispitala 674 dječaka u dobi od četiri do 18 godina kako bi otkrila što gledaju na televiziji, filmovima te što čitaju. Potom je analizirala kakvim tipovima muških uzora su dječaci izloženi. Pokazalo se da je riječ o dvije vrste muškaraca - agresivnom superheroju ili lijenčini koji se uopće niti ne trudi.

>> Djevojčice kroz igru uče kako postati sponzoruše

Lamb kaže da su superheroji današnjice agresivni, sarkastični i rijetko čine dobro za čovječanstvo. Kad nisu u svom kostimu superheroja, onda iskorištavaju žene i prikazuju svoju muškost velikim i snažnim oružjem. Zato prof. Lang savjetuje dječacima da čitaju stripove u superherojima iz prošlosti jer su oni, kad skinu svoj kostim, ''stvarne osobe s realnim problemima i mnogim ranjivostima''.

Osim ''macho'' frajera, dječacima su uzori i lijenčine - humoristični likovi koji ne vole školu i izbjegavaju odgovornost.

Prof. Lamb dodaje kako se psiholozi boje da bi poruke koje dječaci dobivaju od takvih ''superheroja'' mogle utjecati na njihov uspjeh u školi.

16.08.2010. 08:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh