« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
Moderna vremena preporučuju...

Što čitati ovoga tjedna?

Douglas Carlton Abrams, Darko Glavan, Doris Lessing, Alan Čaplar, Steve Caplin, Jon Krakauer...

Fotografija vijesti
Više o

preporuka tjedna

,

Doris Lessing

,

što čitati

,

Douglas Carlton Abrams

,

Darko Glavan

,

Alan Čaplar

,

Steve Caplin

,

Jan Yager

,

Friedrich W. J. Schelling

,

Monika Zgustová

,

Jon Krakauer

,

David Servan-Schreiber

U tjednu nakon Interlibera nije se bilo lako odlučiti koje knjige odabrati za našu preporuku tjedna. Predstavljamo vam deset knjiga o kojima detaljnije možete pročitati na stranicama Modernih vremena.

Douglas Carlton Abrams: "Izgubljeni dnevnik Don Juana"

preveo Marko Kovačić
Izdavač: Naklada OceanMore
350 str., meki uvez
Cijena:
140,00

Roman o vremenu otkrića i dekadencije, kad je život postao kocka, a zlato koje se nije prestajalo slijevati u seviljsku luku srozalo je vrijednost novca, braka i same ljubavi, vremenu kada je rođen Juan Tenorio, a zatim ostavljen u samostanskoj štali da bi ga u tajnosti podizale opatice među kojima je naučio voljeti i obožavati sve žene. Ljubavnik poznat po vječnoj potrazi za ljubavlju vješto je oživljen u ovom debitantskom romanu koji govori o ljubavi, njezinim nastranostima i čudesima, a osobito na razmeđu ljudske i božanske ljubavi.

 Darko Glavan: "Punk: Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike"

Izdavač: Fortuna
248 str., meki uvez
Cijena:
95,00

Punk je ostavio neizbrisiv trag kojeg ćemo još dugo detektirati u mnogim sferama popularne glazbe, izdavaštva, novinarstva, književnosti, likovne, filmske i scenske umjetnosti... U tom smislu Glavanova je knjiga bila i ostala neizmjerno vrijedna, tada kao priručnik za otkrivanje novog glazbenog nemira, danas kao dokument jednog vremena u kojem su jedna knjiga i jedna LP ploča nekome mogla promijeniti svijet. (A. Dragaš) U odnosu na prvo izdanje jedini je dodatak interview s Joe Strummerom, obavljen tijekom promocionalne turneje "Sandinista!".

 

Doris Lessing: "Zlatna bilježnica"

preveo Mate Maras
Izdavač: Profil International
734 str., meki uvez
Cijena:
169,00

U iznimno bogatom opusu Doris Lessing roman "Zlatna bilježnica" zauzima posebno mjesto. To djelo složene narativne strukture, koje tematizira društvenu poziciju intelektualke i umjetnice u nastojanju da realizira autentičnu egzistenciju, prepoznato je već šezdesetih godina kao knjiga iznimno važna u feminističkom promišljanju problema pozicije ženskog subjekta. "Zlatna bilježnica" nesumnjivo je ponajviše pridonijela književnom ugledu Doris Lessing, koji joj je naposljetku osigurao Nobelovu nagradu za književnost 2007. godine.     

 Alan Čaplar: "Planinarski vodič po Hrvatskoj"

Izdavač: Meridijani
686 str., meki uvez
Cijena:
249,00

Iako veličinom i visinom svojih planina Hrvatska zaostaje za mnogim europskim zemljama, bogatstvom raznolikosti na razmjerno malom prostoru zaslužuje naslov jedne od najzanimljivijih. Cilj je ovog vodiča otkriti i približiti hrvatske planine izletnicima i planinarima, upoznati ih s glavnim planinarskim ciljevima te ponuditi korisne podatke svakome tko ih želi posjetiti. Sadrži više od 650 opisanih putova, 1150 fotografija, 75 zemljovida i 230 GPS koordinata.

Steve Caplin: "Kako varati u Photoshopu CS3 : umjetnost stvaranja uvjerljivih fotomontaža"

preveo Tomislav Mance
Izdavač: MIŠ
408 str., tvrdi uvez
Cijena:
225,00

S opširnim znanjem o malo poznatim tajnama kojima se koriste profesionalci u izradi nagrađivanih ilustracija, Steve Caplin je najkompetentniji guru za sve profesionalne dizajnere, grafičke umjetnike, ilustratore, retušere i studente dizajna i ilustracije koji uporabom Photoshopa žele kreirati fotorealistične efekte. Ovo izdanje nadopunjeno je trikovima svojstvenima Photoshopu CS3, ali također pomaže i korisnicima bilo koje druge verzije Photoshopa da izraze svoju kreativnost i uštede vrijeme u radu.

Jan Yager: "Kad prijateljstvo boli: Kako se ophoditi s prijateljima koji vas iznevjere, odbace ili povrijede"

prevela Branka Lucarić
Veble commerce
213 str., meki uvez
Cijena:
129,00

Svi smo imali prijateljstva koja su se pokvarila. Bez obzira je li posrijedi neobjašnjivo otuđivanje ili razorna izdaja, propalo prijateljstvo može vam život učiniti nesretnim, ugroziti uspjeh na poslu ili u školi, čak i potkopati vaše ljubavne veze.

Ova knjiga nudi pomoć i nadu u razumijevanju složenosti prijateljstava, kao i savjet kako možete promijeniti život - ne samo glede prijateljstva - shvaćanjem zbog čega uopće imate negativna prijateljstva, te pronalaženjem i njegovanjem pozitivnih prijateljstava.

 Friedrich W. J. Schelling: "Filozofija umjetnosti"

preveo Marijan Cipra
Izdavač: Hrvatska sveučilišna naklada
384 str., meki uvez
Cijena:
180,00

 «Ja sam uvjeren da je najviši akt uma, onaj u kojem on obuhvaća sve ideje, estetički akt, da su istina i dobrota zbratimljene samo u ljepoti». Schelling za ideju ljepote otpočetka zahtijeva centralno mjesto. Koliko je takav zahtjev ozbiljno mišljen pokazuje i čovjekova moć koja je proizvodi, poezija, stavljena nad sve druge znanosti i umjetnosti. To ponajprije u historijskoj perspektivi: kao što je pjesništvo bilo na početku učiteljicom čovječanstva, tako će ono biti i na kraju. Schelling izrijekom kaže da onda i filozofija mora pred njime odstupiti.

Monika Zgustová: "U rajskom vrtu trpkih plodova: (o životu i djelu Bohumila Hrabala)"

prevela Sanja Milićević Armada
Izdavač: Hena com
228 str., tvrdi uvez
Cijena:
130,00

Autoričin roman-životopis Bohumila Hrabala (1914-1997), koji je nastao još za njegova života, pisac je pročitao i autorizirao. Četiri godine se Monika Zgustová sastajala s Hrabalom i slušala njegovo pripovijedanje, rezultat čega je ova svojevsrna šetnja kroz Hrabalov život. Zgustová pruža uvid u prve Hrabalove pjesničke pokušaje, u njegov unutrašnji svijet u doba slave u šezdesetima i u razdoblju depresija, grižnje savjesti i osjećaja praznine, što se pojavljuju od sedamdesetih.


  Jon Krakauer: "U divljini"

prevela Marina Horkić
Izdavač: V.B.Z.
174 str., tvrdi uvez
Cijena:
120,00

Dojmljiva i tragična sudbina Christophera Johnsona McCandlessa, mladića iz dobrostojeće američke obitelji koji se autostopom zaputio na Aljasku i krenuo pješice, sam, u divljinu sjeverno od Mt. McKinleyja. Uštedu od 24.000 dolara dao je u dobrotvorne svrhe, napustio auto s većinom svojih stvari, zapalio svu gotovinu koju je imao u novčaniku i smislio nov život za sebe, namjerno lišen svih "blagodati" civilizacije. McCandlessov na žalost tragičan povratak prirodi poslužio je i kao predložak za istoimeni film koji je režirao Sean Penn.

David Servan-Schreiber: "Protiv raka: Nov način života"

prevela Milica Lukšić
Izdavač: Planetopija
256 str., meki uvez
Cijena: 145,00

Dirljiva priča o potrazi za ravnotežom unutar sebe, ali i radikalna rasprava o okolišu, životnom stilu i traumama, te nadahnuta poruka da držimo zdravlje u vlastitim rukama.. Kad su autoru, uglednom francuskom neuroznanstveniku i psihijatru igrom slučajnosti dijagnosticirali zloćudni tumor na mozgu to mu je promijenilo život. Proučivši sve što medicina zna, te oslanjajući se na nešto malo saznanja o tome kako funkcioniraju prirodne tjelesne sposobnosti za borbu protiv raka, našao se na 15 godina dugom putu od bolesti do remisije, te konačno do ozdravljenja.

 

Više o svakoj knjizi na stranicama Moderna vremena Info

Piše: Nenad Bartolčić
21.11.2008. 23:54:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh